Újabb mérföldkövéhez érkezett a Veszprém déli elkerülő projekt

Befejeződtek a 8. sz. főút Veszprém déli elkerülő projekt Litéri csomópont és a Füredi csomópont közötti, második szakaszának építési munkálatai, így december 20-án az elkerülő egy újabb részét vehették birtokba a közlekedők. Ezzel egyidőben elkészült a már átadott Budapesti csomóponthoz szervesen kapcsolódó 8. sz. és 82. sz. főút összekötése elnevezése projekt is. Így a mai napon kettős átadóra került sor.

Veszprémben a 8. sz. főút Litéri és Füredi csomópontja között a fejlesztés keretein belül 7,5 km hosszon, a kiemelten balesetveszélyes csomópontok különszintű csomópontokká fejlesztésére, átépítésére kerül sor. A teljes beruházás a 8. sz. főút Litéri és Füredi csomópontja között készül el, 2×2 sávos, fizikai elválasztással, új pályaszerkezettel és burkolatszélesítéssel. Az így kialakított, tervezett három csomópont: az új Budapesti, Almádi és Füredi csomópont. A szakasz kapacitásbővítése mellett a meglévő burkolatot is korszerűsítik. A fejlesztésnek köszönhetően a Balaton és Budapest közötti, rendkívül forgalmas útszakaszon megszűnhetnek a rendszeres torlódások. A most átadott 3km hosszú második szakaszon is koronaélen belül, 2×2 sávon már a teljes szakaszon haladhat a forgalom.

A Veszprém déli elkerülő beruházás részeként megépült Budapesti csomóponthoz szervesen kapcsolódik a 8-82. sz. főutak összekötésére kialakított, 8229. jelű Veszprém Aréna összekötő út. Az összekötő út 2×2 forgalmi sávos, a 8. sz. főút Budapesti úti csomópont részét képező ún. északi körfogalomból indul, a szakasz végén a 82. sz. főúthoz szintén körforgalmi csomóponttal kapcsolódik. A sportlétesítmények megközelítésére a szakaszon egy közbenső körforgalmi csomópont is létesült. A 8. sz. főút és a 82. sz. főút összekötése megkönnyíti a Balaton, illetve Győr elérését is, emellett a 82. sz. főúton létesült körforgalmi csomópont biztonságosabbá teszi a közlekedést a kerékpárosok, gyalogosok és autóbuszt használók számára egyaránt.

A NIF Zrt. beruházásban megvalósuló fejlesztésekről Ovádi Péter, a térség országgyűlési képviselője, Kontrát Károly, országgyűlési képviselő, Porga Gyula, Veszprém polgármestere és Nyul Zoltán, a NIF Zrt. beruházási vezérigazgató-helyettese tartott sajtótájékoztatót.

Ovádi Péter, a térség országgyűlési képviselője kiemelte: „Ma egy olyan szakaszt vehet birtokba az utazóközönség, amely gyorsabbá és biztonságosabbá teszi a közlekedést. Nem csak a Kádártán és Gyulafirátóton élők számára lesz gördülékenyebb a közlekedés, hanem a sportközpontok megközelíthetősége is egyszerűbbé válik mindenki számára. Szép karácsonyi ajándék ez a veszprémieknek és minden átutazónak. Köszönöm mindenkinek az elmúlt hónapokban tanúsított türelmet, hiszen egy ekkora volumenű beruházás mindig fennakadásokkal jár. Már csak tényleg pár hónap és teljes hosszában elkészül az elkerülő és új utakon roboghatunk az új esztendőben. Biztonságos közlekedést kívánok!”

Kontrát Károly, országgyűlési képviselő elmondta: „Ez a beruházás fontos Veszprém városának, fontos a Balaton térségének és fontos azoknak, akik Budapestről vagy az ország más részéről felkeresik ezt a gyönyörű térséget. A szakaszok átadásával a közlekedésbiztonság is jelentősen javul.”

Porga Gyula, Veszprém polgármestere hangsúlyozta: „Hatalmas belterületi útfejlesztést hajtottunk végre Veszprémben és nagyon örülünk, hogy az elkerülő is tovább épülhet, így nemcsak Veszprémben járhatunk új szakaszokon, hanem Veszprémbe is új utakon érkezhetünk meg. Ezek a fejlesztések egyre közelebb visznek minket ahhoz a célunkhoz, hogy 2030-ra Európa legélhetőbb városai között legyünk az élmezőnyben.”

Nyul Zoltán, a NIF Zrt. beruházási vezérigazgató-helyettese hozzátette: „A 8. sz. főút elkerülése kapcsán egy kapacitásbővítő nagyon fontos útról beszélhetünk, hiszen ez teszi lehetővé a biztonságos és színvonalas közlekedést a város számára, mind elérési, mind elkerülési szempontból. A 8-82. sz. főút összekötése pedig megteremtette az összekötő forgalom feltételeit és a közelben lévő létesítmények minőségi megközelítését. Ez a projektcsomag nagyon sokat hozzátesz Veszprém közlekedésének fejlesztéséhez, illetve a város megfelelő eléréséhez.”

A fejlesztések a NIF Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. beruházásában, hazai forrásból valósulnak meg. A kivitelezést a Strabag Építő Kft. végzi nettó 25,3 milliárd, valamint nettó 2,9 milliárd forint értékben.

Forrás: A beruházást a magyar állam finanszírozza.

2022. december