Újabb szakaszába érkezett a Veszprém déli elkerülő út építése

A NIF Zrt. beruházásában megvalósuló 8. sz. főút Veszprém déli elkerülő projekt keretében a fejlesztés következő lépéseként 2022. június 30-tól részlegesen forgalomba helyezik a Füredi csomópontot. A kivitelezés jelenlegi munkálatainak részleteiről Ovádi Péter, a térség országgyűlési képviselője, Porga Gyula, Veszprém polgármestere és Nyul Zoltán, a NIF Zrt. beruházási vezérigazgató-helyettese tartott sajtótájékoztatót.

Veszprémben a 8. sz. főút Litéri és Füredi csomópontja között a fejlesztés keretein belül 7,5 km hosszon, a kiemelten balesetveszélyes csomópontok különszintű csomópontokká fejlesztésére, átépítésére kerül sor. A teljes beruházás a 8. sz. főút Litéri és Füredi csomópontja között készül el, 2×2 sávos, fizikai elválasztással, új pályaszerkezettel és burkolatszélesítéssel. Az így kialakított, tervezett három csomópont: az új Budapesti, Almádi és Füredi csomópontok. A szakasz kapacitásbővítése mellett a meglévő burkolatot is korszerűsítik. A beruházásnak köszönhetően a Balaton és Budapest közötti, rendkívül forgalmas útszakaszon megszűnhetnek a rendszeres torlódások.

A kivitelezés terv szerint halad, a Füredi különszintű csomópontban lévő híd elkészült, a csomópont műszaki átadás-átvétele megtörtént, június 30-án a forgalom részlegesen megindulhat ezen a szakaszon. Így ettől az időponttól kezdve a közlekedők már használhatják a csomópontban a Veszprém – Balatonfüred keresztirányt, illetve a Székesfehérvár – Veszprém csomóponti ágat. Emellett várhatóan 2022. július 11-én a Veszprém – Körmend csomóponti ág is megnyitásra kerül. A csomópont többi része a kivitelezés előrehaladásának ütemében, fokozatosan lesz átadva a közlekedők részére.

Továbbá a beruházás részeként az Almádi csomópont Veszprém felőli oldalának le- és felhajtó ágainak még 2022 tavaszi ideiglenes lezárása kapcsán a közúti forgalom biztosításának érdekében ideiglenes terelő út (T5 jelű terelőút) került kialakításra. A terelés várható befejezése 2022. augusztus vége.

Ovádi Péter, a térség országgyűlési képviselője elmondta: „Újabb mérföldkőhöz érkezett a Veszprém déli elkerülő beruházása. Az Almádi úti csomópont után végre birtokba veheti az utazóközönség a Füredi úti felüljárót is. Noha még nem készült el 100%-osan, de már egyre látványosabb a teljes elkerülő fejlesztése. A veszprémiek már megszokták és szeretik az új elkerülőt. Az almádi út leterheltsége pedig végre megszűnik és a hosszan kígyózó sorok helyett immár mindkét felüljárót használva bízom benne, hogy gyorsan és biztonságosan elérhető lesz a Balaton. Köszönöm az eddigi türelmet! Biztonságos utazást kívánok!”

Porga Gyula, Veszprém polgármestere hangsúlyozta: „Ahogy már Komjáthy László polgármester 1929-ben megmondta, „az irány adva van és ez: a Balaton! Ki kell építenünk azt a kapcsolatot, ami a várost fűzi a Balatonhoz, ezt a kedvező fekvést, ezt a közeli távolságot fel kell használnunk. Ezért pályáztunk térségként az Európa Kulturális Fővárosa címre, mert tudtuk, hogy Veszprém és a Balaton együtt tud fejlődni. Ennek egyik pillére a Balaton felé vezető útszakasz fejlesztése, korszerűsítése, melynek megépülésével ahhoz a célunkhoz is közelebb kerülünk, hogy 2030-ra Európa 20 legélhetőbb városa között szerepeljünk.”

Nyul Zoltán, a NIF Zrt. beruházási vezérigazgató-helyettese hozzátette: „A beruházás fő céljaként azt tűztük ki, hogy amit lehet, adjunk át a forgalom részére. Így történt meg tavaly nyáron az Almádi csomópont, majd decemberben a Litéri és az új Budapesti csomópont közötti szakasz átadása. A mai nap, a Füredi csomópont átadásával, nagyon sokat fog jelenteni a város életében, hiszen megduplázza majd a Veszprém es a Balaton közötti kapacitásokat.”

Forrás: A beruházást a magyar állam finanszírozza.

2022. június