Szombathely intermodális közösségi közlekedési csomópont létesítése

Az új összevont helyi és helyközi autóbusz állomás a Vasút utca – Semmelweis Ignác utca – Nádasdy Ferenc utca – Szelestey László utcai lakóépületek közötti területen kerül elhelyezésre, a vasúti felvételi épület északnyugati oldalán. Ezen terület vasútállomáshoz legközelebb eső sarkában kerül kialakításra az új autóbusz-állomás felvételi épülete, ahol utasváró, pénztárak, mosdó áll majd az utazóközönség rendelkezésre. Tervezetten az épület emeletén üzemi funkciók kapnak majd helyet.

Az új buszvégállomáson induló és érkezőkocsiállások kerülnek kialakításra, melyek peronjai felett teljes szerkezetű perontető létesül.

Az új autóbusz-állomáson kialakításra kerül egy parkolóház, melynek alsó szintjén, szintbeni elhelyezésű buszparkoló létesül, amely a buszok napközbeni parkolását biztosítja. Az éjszakai, illetve hosszabb idejű tárolás továbbra is az VOLÁNBUSZ Zrt. Körmendi úti telephelyén történik majd.

A lemezes parkolólétesítmény emeleti szintjén P+R parkoló kerül kialakításra.

A fejlesztést követően a vasútállomás épületében továbbra is lehetőség lesz jegyvásárlásra, illetve várakozásra. Az állomási előtér (Éhen Gyula tér) a helyi autóbusz pályaudvar átköltöztetésével felszabadul és részben intermodális előtérként, részben városi térként, valamint parkként funkcionál majd. Ezen a területen is kialakításra kerül P+R parkolóhely.

Adatok
Projekt típusa Intermodális csomópont
Kialakítás típusa Úthálózat
Közúti csomópontok
Új P+R parkolók száma
Helyi közlekedés
Helyközi közlekedés
Kerékpár hálózat
B+R parkolók
Gyalogos hálózat
Akadálymentesítés
Egyéb
Közúti csomópontok Az IMCS jobb megközelíthetősége érdekében a Vasút utca kikötésre kerül a Szent Márton úthoz (támfalas megoldással).
Új P+R parkolók száma 150 darab
Helyi közlekedés Az új összevont helyi és helyközi autóbusz-állomás a vasúti felvételi épület északnyugati oldalán kerül elhelyezésre.
Helyközi közlekedés Az új összevont helyi és helyközi autóbusz állomás a Vasút utca – Semmelweis Ignác utca – Nádasdy Ferenc utca – Szelestey László utcai lakóépületek közötti területen kerül elhelyezésre, a vasúti felvételi épület északnyugati oldalán.
Kerékpár hálózat Az autóbusz-pályaudvar területén 50 db, az Éhen Gyula téren pedig további 100 db B+R parkoló létesül.
B+R parkolók 150 darab
Gyalogos hálózat A tervezett intermodális csomópont a Nádasdy Ferenc utcáról is elérhető a gyalogosok részére, ahol a buszállások és a tervezett felvételi épület, majd pedig a tervezett aluljárón keresztül a vasúti vágányok is elérhetők lesznek.
Érintett megyék Vas megye
Érintett települések Szombathely
Fázis Előkészítés
Megvalósíthatósági tanulmánnyal rendelkezik.
Forrás A beruházást a magyar állam finanszírozza.