Szigetvár – Kaposvár kerékpárút fejlesztése

A Szigetvár-Kaposvár kerékpáros útvonal új nyomvonalon vezetett önálló kerékpárút, kerékpáros nyom és közúton kijelölt kerékpáros útvonal fejlesztési lehetőségeit tárja fel, figyelembe véve a környezetvédelmi előírásokat, amelynek nyomvonalát nagyrészt az egykori, 1976-ban felhagyott kisvasútvonal határozza meg. A tervezett kerékpárút a turisztikailag értékes Szigetvári Vártól indul és Kaposvár lakott területén a Pécsi utca - Kapos-folyó - Csík Ferenc sétány - Gilice utca nyomvonalán éri el az egykori kaposvári vár "Nostra"-t, mely az útvonal vége. A kerékpárút hossza 56 km.

A projekt előkészítési feladatainak keretében 2019 - 2020. években elkészült a fejlesztés tanulmányterve, valamint környezetvédelmi dokumentációja.

A projekt előkészítési feladatainak folytatásaként 2021. év októberében lezárult az engedélyezési és kiviteli tervek készítésére, valamint az építési és kapcsolódó engedélyek megszerzésére kiírt tervezői közbeszerzési eljárás. A tervezési feladat két részre osztva készülhet el, az alábbi bontásban:

1. rész: Szigetvár-Antalszállás (Bőszénfa megyehatár) közötti cca. 25,5 km hosszúságú kerékpárúti szakasz;
2. rész: Bőszénfa (Antalszállás megyehatár)-Kaposvár közötti cca. 30,5 hosszúságú kerékpárúti szakasz.

A tervek várhatóan 2023. év első felében készülhetnek el.

Adatok
Projekt típusa Kerékpárút
Kialakítás típusa Kerékpárút
Kerékpárút 56000 méter
Érintett megyék Baranya megye, Somogy megye
Érintett települések Almamellék, Boldogasszonyfa, Bőszénfa, Cserénfa, Csertő, Gálosfa, Hajmás, Kaposgyarmat, Kaposvár, Mozsgó, Sántos, Szentbalázs, Szentlászló, Szigetvár, Szulimán
A projektben részt vett tervező(k) UNITEF'83 Műszaki Tervező és Fejlesztő Zrt.; Via-Futura Mérnöki, Tanácsadó és Szolgáltató Kft.
Fázis Előkészítés
Forrás A beruházást a magyar állam finanszírozza.