Balatoni Bringakör – Zamárdi-Balatonlelle közötti szakasz

A fejlesztés Zamárdi és Balatonlelle között mintegy 28,8 km hosszú kerékpárút szakaszt érint, jellemzően felújítás, forgalomtechnikai beavatkozás és részben építést, szélesítést jelent. A nyomvonal kisajátítással érintett.

A nem-engedélyköteles szakaszok fejlesztése 2020. decemberében lezárult, melynek keretében jellemzően meglévő önkormányzati lakóutcák útburkolatok lokális vagy nagy felületű felújítása, burkolatjel festése és táblázása történt meg.

A Balatonőszöd-Balatonlelle közötti és Balatonszárszót érintő engedélyköteles szakaszok kivitelezése 2021. májusában a Zamárdi-Szántód közötti szakaszoké 2021. decemberében zárult le, így a projekt megvalósítása megtörtént.

A Balatonőszöd-Balatonlelle közötti engedélyköteles szakaszok megvalósítása az alábbiak szerint történt:

A szakasz fejlesztése során Balatonlelle Köztársaság utca jelentős szakaszának szélesítése, így nyitott kerékpársáv kialakítása vált lehetővé. A szakaszhoz kapcsolódóan a Hortenzia utcával párhuzamos, majd az azt követő parkon átvezetve kerékpárút került kialakításra. Balatonőszödön a Szent István utca zúzottkő burkolata került leaszfaltozásra, melynek egyik végén új kerékpáros híd létesült, másik végén pedig a meglévő kerékpárúti híd került felújításra.

A fejlesztés során Balatonszemesen kerékpáros pihenőt alakítottak ki.

A Zamárdi-Szántód közötti engedélyköteles szakaszok megvalósítása az alábbiak szerint történt:

A szakasz fejlesztése során Szántódon a Móricz Zsigmond, illetve Szent István utcákkal párhuzamosan, valamint Zamárdiban a Szent István utcával párhuzamosan, illetve a Keszeg és a Harcsa utca Balaton felöli végi között elválasztott gyalog-, kerékpárút, illetve kerékpárút került kialakításra új nyomvonalon.

A kerékpárút Szántód, Tihany utcáján történő kerékpáros átvezetést építéssel és forgalomtechnikai elemekkel biztonságosabbá tették.

A fejlesztés során Szántód, Tihany utca mellett kerékpáros pihenőt alakítottak ki.

A Balatonszárszót érintő engedélyköteles szakasz megvalósítása az alábbiak szerint történt:

A szakasz fejlesztése során Balatonszárszó, Jókai Mór utca szélesítése történt meg, így nyitott kerékpársáv kerülhetett kialakításra a kerékpárosok biztonságos vezetése érdekében, valamint a Mikszáth Kálmán utcára útburkolati jelek kerültek felfestésre, illetve közlekedést segítő információs és KRESZ táblák kerültek kihelyezésre.

A fejlesztés során a Jókai Mór utca mentén kerékpáros pihenőt alakítottak ki.

Turisztikai elemek kihelyezése:

A projekt keretében a kivitelezésen túl szükségesek a szolgáltatási és egyéb fejlesztések is, a kommunikáció és a szemléletformálás – ezt a feladatot a GINOP projektekben konzorciumi partnerként a MAKETUSZ látta el. Amellett, hogy számos szervízoszlopot telepítettek, valamint mindig elérhető e-bike töltőket, a pihenőhelyeken információs táblákat helyeztek ki, amelyeken a látnivalók és kerékpáros útvonalak is megtalálhatók, megszervezték a kerékpárosbarát szolgáltatói hálózatot is, amelyet a kerékpárosbarát applikáción keresztül lehet elérni.

Eredmény:

A megvalósított GINOP-7.1.2-15-2017-00015 pályázat keretében a Balatoni Bringakör fejlesztésének részeként lehetővé vált, hogy ideális közlekedést biztosítson a turisták számára egy kiépített, biztonságos és komfortos nyomvonalon. A projekt megvalósítása és a hozzá kapcsolódó turisztikai elemek kialakításakor célunk volt, hogy a Balaton nemcsak nyári, hanem négy évszakos turisztikai úti cél, ahol tavasszal, ősszel is nagyon jó kerékpározni.

A projekt címe: Balatoni Bringakör Kerékpáros útvonal fejlesztése Zamárdi és Balatonlelle között

A kedvezményezett neve: NIF Zrt.  (A 362/2022. (IX. 19.) Korm. rendelet szerint a NIF Zrt. feladatait jogutódként az Építési és Közlekedési Minisztérium vette át.)

A szerződött támogatás összege: 1 110 154 468 Ft

A támogatás intenzitása: 100%

A projekt befejezési dátuma: 2022. szeptember 30.

A projekt azonosító száma: GINOP-7.1.2-15-2017-00015

Adatok
Projekt típusa Kerékpárút
Kialakítás típusa Kerékpárút
Kerékpárút 28760 méter
Érintett megyék Somogy megye
Érintett települések Balatonföldvár, Balatonlelle, Balatonőszöd, Balatonszárszó, Balatonszemes, Szántód, Zamárdi
Kivitelező Strabag Általános Építő Kft
Fázis Kivitelezés
Kivitelezés kezdete 2019. április
Kivitelezés várható befejezése 2021. november
A kivitelezés szerződéses összege 232 201 696 Ft
Forrás A beruházást az Európai Unió és a magyar állam támogatja.