Balatoni Bringakör – Tihany – Balatonkenese közötti szakasz

A fejlesztés Tihany és Balatonkenese között mintegy 34,01 km hosszú kerékpárút szakaszt érint, jellemzően felújítást, forgalomtechnikai beavatkozást és részben építést, szélesítést jelent. A nyomvonal kisajátítással érintett.

A nem-engedélyköteles szakaszok fejlesztésének keretében jellemzően meglévő önkormányzati lakóutcák útburkolatok lokális vagy nagy felületű felújítását, burkolatjel festést és táblázását jelentik. 2021. év decemberében befejeződött a projektet érintő nem-engedélyköteles szakaszok kivitelezése.

októberében megkezdődött a Balatonkenese-Balatonfűzfő közötti engedélyköteles kerékpárútszakasz kivitelezése, mely 2022. szeptemberében zárult.

A Tihany-Örvényes közötti engedélyköteles szakaszok megvalósítása az alábbiak szerint történt:

A szakasz fejlesztése során Tihany, Lepkesor és Örvényes, Malom utca közötti jellemzően külterületi, a 2000-es évek környékén megépített mintegy 2 m széles keskeny, leromlott állapotú (burkolaton a fák gyökerei által okozott felnyomódások, egyéb deformációk, kátyúk, illetve megkopott burkolati jelek és táblák) kerékpárút önálló kerékpárúti szakaszait elbontották, majd a fejlesztéssel, részben annak helyére, 3,3 m széles új kerékpárút/gyalog- és kerékpárút épült.

A szélesítés során két régi faszerkezetű kerékpáros hidat elbontottak és a helyére új vasbetonszerkezetű kerékpáros hidak épültek.

A fejlesztés keretében Örvényes településen a 71. sz. főúti átvezetés biztonságosabbá vált, irányonkénti sárga villogók, burkolati prizmák és figyelmeztető táblák kerültek kihelyezésre a kerékpárosok védelmének érdekében.

A szakaszon két forgalmas útcsatlakozás található, egyik a tihanyi bekötőút kereszteződése, a másik a tihanyi Sajkodi sor. Mindegyiknél a kerékpárútra és a közútra is jól látható burkolati jelek és figyelmeztető táblák kerültek ki, hogy az elsőbbségi viszonyokat és a kerékpárosok és autósok biztonságos áthaladását segítsék.

Az Örvényesre eső szakaszon egy kerékpáros forgalomszámláló berendezést helyeztek ki.

A Balatonkenese-Balatonfűzfő közötti engedélyköteles szakaszok megvalósítása az alábbiak szerint történt:

A szakasz fejlesztése során a 2000-res évek környékén megépített mintegy 2m széles, leromlott állapotú kerékpárúti nyomvonalszakaszok elbontásra kerültek, majd részben azok helyére, illetve kedvezőbb nyomvonalra 3,3 m széles új kerékpárút, illetve a jelentős gyalogosforgalmat is lebonyolító szakaszokra (pl strandok környékére) elválasztott gyalog- és kerékpárút került kiépítésre. A fejlesztéssel bizonyos szakaszokon kisforgalmú lakóutcák kerültek leaszfaltozásra, kiszélesítésre a kerékpáros forgalom biztonságos elvezetése érdekében.

A fejlesztés során három kerékpárúti fény-, és félsorompóval biztosított vasúti átkelő került kiépítésre a Bringakör forgalmának a 29. sz. vasútvonalon történő biztonságos átvezetése érdekében.

Balatonkenesén és Balatonfűzfőn a 71. sz. főúti átvezetések biztonságosabbá váltak, irányonkénti sárga villogók, burkolati prizmák és figyelmeztető táblák kerültek kihelyezésre a kerékpárosok védelmének érdekében.

Belterület lévén a szakaszon számos útcsatlakozás található. Mindegyiknél a kerékpárútra és a közútra is jól látható burkolati jelek és figyelmeztető táblák kerültek ki, hogy az elsőbbségi viszonyokat és a kerékpárosok és autósok biztonságos áthaladását segítsék.

A belterületi, kerékpárúti szakaszok jelentős hosszán korábban nem volt közvilágítás, mely a projekt keretében kiépítésre került.

A Balatonkenesei szakaszon egy kerékpáros forgalomszámláló berendezést is kihelyeztek.

Turisztikai elemek kihelyezése:

A projekt keretében a kivitelezésen túl szükségesek a szolgáltatási és egyéb fejlesztések is, a kommunikáció és a szemléletformálás – ezt a feladatot a GINOP projektekben konzorciumi partnerként a MAKETUSZ látta el. Amellett, hogy számos szervízoszlopot telepítettek, valamint mindig elérhető e-bike töltőket, a pihenőhelyeken információs táblákat helyeztek ki, amelyeken a látnivalók és kerékpáros útvonalak is megtalálhatók, megszervezték a kerékpárosbarát szolgáltatói hálózatot is, amelyet a kerékpárosbarát applikáción keresztül lehet elérni.

Eredmény:

A megvalósított GINOP-7.1.2-15-2017-00014 pályázat keretében a Balatoni Bringakör fejlesztésének részeként lehetővé vált, hogy ideális közlekedést biztosítson a turisták számára egy kiépített, biztonságos és komfortos nyomvonalon. A projekt megvalósítása és a hozzá kapcsolódó turisztikai elemek kialakításakor célunk volt, hogy a Balaton nemcsak nyári, hanem négy évszakos turisztikai úti cél, ahol tavasszal, ősszel is nagyon jó kerékpározni.

A projekt címe: Balatoni Bringakör Tihany - Alsóörs - Balatonkenese közötti szakasz

A kedvezményezett neve: NIF Zrt.  (A 362/2022. (IX. 19.) Korm. rendelet szerint a NIF Zrt. feladatait jogutódként az Építési és Közlekedési Minisztérium vette át.)

A szerződött támogatás összege: 1 314 912 058 Ft

A támogatás intenzitása: 100%

A projekt tervezett befejezési dátuma: 2022. október 31.

A projekt azonosító száma: GINOP-7.1.2-15-2017-00014

Adatok
Projekt típusa Kerékpárút
Kialakítás típusa Kerékpárút
Kerékpárút 34010 méter
Érintett megyék Veszprém megye
Érintett települések Alsóörs, Balatonalmádi, Balatonfüred, Balatonfűzfő, Balatonkenese, Csopak, Paloznak, Tihany
Kivitelező STRABAG Általános Építő Kft.
Fázis Kivitelezés
Kivitelezés kezdete 2019. április
Kivitelezés várható befejezése 2022. szeptember
A kivitelezés szerződéses összege 144 863 965 Ft
Forrás A beruházást az Európai Unió és a magyar állam támogatja.