Balatoni Bringakör – Kenese-Zamárdi szakasza

A fejlesztés Zamárdi és Balatonkenese között mintegy 26.3 km hosszú kerékpárút szakaszt érint, jellemzően felújítást, forgalomtechnikai beavatkozást és részben építést, szélesítést jelent.

A nem-engedélyköteles szakaszok fejlesztése 2021. júniusában lezárult, melynek keretében jellemzően meglévő önkormányzati lakóutcák útburkolatok lokális vagy nagy felületű felújítása, burkolatjel festése és táblázása történt meg.

A Zamárdi-Balatonakarattya, Árpád utca közötti engedélyköteles szakaszok kivitelezése 2021. augusztusában lezárult.

A Balatonakarattya-Siófok közötti engedélyköteles szakaszok megvalósítása az alábbiak szerint történt:

A szakasz fejlesztése során Siófokon a Baross hidat átépítették, így azon a kerékpáros forgalom K-szegéllyel elválasztott, nyitott kerékpársávon biztonságosan tud áthaladni. Kerékpáros híd épült a Cinege patak felett, valamint 120 m új nyomvonalú kerékpárút is kialakításra kerül, ami együtt biztosítja az összeköttetést a Zichy Mihály utca és az Egry József utca között, illetve a Szent László utcán is több mint 700 m hosszban új elválasztott gyalog-, kerékpárút épült. Balatonvilágoson az Aligai út és a Felszabadulás utca csomópontja környezetében rövid kerékpárútszakasz épült, mely vonalvezetésével biztosítja az Aligai úton történő biztonságos átvezetést. Balatonakarattyán a 71. sz. főút körforgalmi csomópontja mellett elbontásra került a keskeny, rossz állapotú kerékpárút és helyére 3,3m széles kerékpárút épült. Balatonakarattyán az Árpád utca körforgalmától az Ady Endre utcáig tartó szakasz kisforgalmú lakóutcán vezetett szakasz szélesítésre került.

A fejlesztés során Balatonakarattyán kerékpáros pihenőt alakítottak ki.

Turisztikai elemek kihelyezése:

A projekt keretében a kivitelezésen túl szükségesek a szolgáltatási és egyéb fejlesztések is, a kommunikáció és a szemléletformálás – ezt a feladatot a GINOP projektekben konzorciumi partnerként a MAKETUSZ látta el. Amellett, hogy számos szervízoszlopot telepítettek, valamint mindig elérhető e-bike töltőket, a pihenőhelyeken információs táblákat helyeztek ki, amelyeken a látnivalók és kerékpáros útvonalak is megtalálhatók, megszervezték a kerékpárosbarát szolgáltatói hálózatot is, amelyet a kerékpárosbarát applikáción keresztül lehet elérni.

Eredmény:

A megvalósított GINOP-7.1.2-15-2017-00023 pályázat keretében a Balatoni Bringakör fejlesztésének részeként lehetővé vált, hogy ideális közlekedést biztosítson a turisták számára egy kiépített, biztonságos és komfortos nyomvonalon. A projekt megvalósítása és a hozzá kapcsolódó turisztikai elemek kialakításakor célunk volt, hogy a Balaton nemcsak nyári, hanem négy évszakos turisztikai úti cél, ahol tavasszal, ősszel is nagyon jó kerékpározni.

A projekt címe: Balatoni Bringakör Balatonakarattya – Siófok közötti szakaszának fejlesztése

A kedvezményezett neve: NIF Zrt.  (A 362/2022. (IX. 19.) Korm. rendelet szerint a NIF Zrt. feladatait jogutódként az Építési és Közlekedési Minisztérium vette át.)

A szerződött támogatás összege: 1 169 626 189 Ft

A támogatás intenzitása: 100%

A projekt tervezett befejezési dátuma: 2022. szeptember 30.

A projekt azonosító száma: GINOP-7.1.2-15-2017-00023

Adatok
Projekt típusa Kerékpárút
Kialakítás típusa Kerékpárút
Kerékpárút 26300 méter
Érintett megyék Somogy megye
Érintett települések Balatonakarattya, Balatonvilágos, Siófok
Kivitelező Strabag Általános Építő Kft
Fázis Kivitelezés
Kivitelezés kezdete 2019. április
Kivitelezés várható befejezése 2021. augusztus
A kivitelezés szerződéses összege 278 480 267 Ft
Forrás A beruházást az Európai Unió és a magyar állam támogatja.