M1 autópálya, Lajta tengelysúlymérő állomás megvalósítása

Nagy sebességű, mozgás közbeni (HSWIM) tengelyterhelés-mérő és forgalomszámláló rendszer került kialakításra az M1 autópálya jobb és bal oldalán a 158 km szelvény környezetében a Lajta pihenőhelyen, valamint tengelysúly és össztömeg-mérő állomás mérlegházzal, mérőberendezésekkel kompletten, az ehhez kapcsolódó utakkal, parkolókkal.

A kedvezményezett neve: NIF Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő zártkörűen működő Részvénytársaság
A projekt címe: M1 autópálya Lajta tengelysúly-mérő ikerállomás kiépítése
A szerződött támogatás összege: 3 508 792 404 Ft
A támogatás mértéke (%-ban): 100%
A projekt befejezési dátuma: 2018.02.23
Projekt azonosító száma: IKOP-1.1.0-15-2016-00002

A beruházás során az alábbi fontosabb elemek kerültek megvalósításra:

Nagy sebességű mozgás közbeni (HSWIM) tengelyterhelés-mérő és forgalomszámláló rendszer kialakítása az M1 autópálya jobb és bal oldalán a kapcsolódó üzemi hírközlő rendszerrel.
A túlsúlyos teherforgalom kitereléséhez előjelző rendszer kialakítása az M1 autópálya jobb és bal oldalán (változtatható jelzésképű táblák elhelyezése acélszerkezetű portálszerkezeten) a kapcsolódó üzemi hírközlő rendszerrel.
Tengelysúly- és össztömegmérő állomások kialakítása mérlegházzal, mérőberendezésekkel kompletten a Lajta pihenőhely jobb és bal oldalán.
Megközelítést, csatlakozást biztosító utak, parkolók kialakítása a szükséges vízépítési, közműépítési és egyéb munkákkal kompletten, a Lajta pihenőhely jobb és bal oldalán.
A tengelysúly- mérőhely kiszolgálásához az M1 bal pályáján a gyűjtő-elosztó sávos szakaszon a 86. sz. főút csomópontban bővíteni kellett a gyorsító sávot, melynek kialakításához a 86. sz. főút M1 autópálya feletti hídjának (159+148 kmsz.) a bal pálya melletti előtöltését át kellett építeni.

Adatok
Projekt típusa Út
Kialakítás típusa Egyéb
Egyéb Tengelysúlymérő állomás
Érintett megyék Győr-Moson-Sopron megye
Érintett települések Mosonmagyaróvár
Kivitelező Lavinamix Építő Kft
Fázis Befejezett beruházás
Forgalomba helyezés időpontja 2017. 11. 23.
A kivitelezés nettó szerződéses összege 3 381 328 934 Ft
Forrás A beruházást az Európai Unió és a magyar állam támogatja.

2018. január