Székesfehérvár vasúti csomópont biztosítóberendezési és távközlési munkái

Székesfehérvár állomáson új tengelyszámlálós vonatérzékelésű elektronikus állomási biztosítóberendezést létesítünk. Az interoperabilitási követelményeknek megfelelően az állomáson ETCS 2 rendszert létesítünk a működéséhez szükséges RBC központtal, illesztve a Kelenföld (kiz)-Székesfehérvár (kiz) ETCS 2 körzethez.
Székesfehérvár vasúti csomópont üzemi hírközlési (vezetékes és vezetéknélküli) munkái tartalmazzák a távközlési kábelekkel, berendezésekkel és rendszerekkel kapcsolatos korszerűsítéseket, valamint Székesfehérvár – Székesfehérvár-Repülőtér mh. és Székesfehérvár – Moha állomás közti fényvezetőszálas kábelépítést és védőcsöves kábelalépítmény kialakítást.
Továbbá a projekt tartalmazza a Székesfehérvár vasúti csomópont vagyonvédelmének (vagyonvédelmi kamerarendszerek, betörésjelző rendszerek, beléptető rendszerek) korszerűsítésével kapcsolatos munkákat.

European Train Control System, Egységes Európai Vonatbefolyásoló Rendszer: Az ETCS rendszer elsődleges feladata a pályamenti berendezések és a vontatójármű közötti kapcsolat megvalósításával a vonatok közlekedésének felügyelete, a vasúti forgalom biztonságának növelése, valamint az interoperabilitás biztosítása.

Támogatási Szerződésre vonatkozó adatok:

A kedvezményezett neve: NIF Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő zártkörűen működő Részvénytársaság

A projekt címe: Budapest Kelenföld - Székesfehérvár vasútvonal rekonstrukciója: I/3. ütem: Székesfehérvár vasúti csomópont átépítése

A szerződött támogatás összege: 8,098 milliárd forint

A támogatás mértéke: EU (85%), Hazai (15%)

A kivitelezés folyamatban.

A projekt azonosító száma: KÖZOP-2.5.0-09-11-2013-0001 és IKOP-2.1.0-15-2016-00012

Adatok
Projekt típusa Vasút
Kialakítás típusa Biztosítóberendezés telepítése
ETCS 2 telepítése
Érintett megyék Fejér megye
Érintett települések Székesfehérvár
Kivitelező Thales Austria GmbH, Dunántúli Kft. Közös ajánlattevők
Fázis Kivitelezés
Kivitelezés kezdete 2014. március
Kivitelezés várható befejezése 2019. június
A kivitelezés szerződéses összege 8 098 342 000 Ft
Forrás A beruházást az Európai Unió és a magyar állam támogatja.