Felújított úton Baja és Tataháza között

Az 55. sz. főút felújítása Szegedtől Bajáig közel 80 km hosszan valósul meg. Június végén az új nyomvonalú mórahalmi elkerülő út forgalomba helyezésével az 55. sz. főúton közel 60 km hosszan a települések érintése nélkül lehet biztonságosan közlekedni. Szeptember végén befejeződött a Kelebia és Tataháza közötti felújítás, jövő héten pedig a Szeged és Mórahalom közötti korszerűsítés készül el.

Az átadási ünnepségen jelen volt Zsigó Róbert, a térség országgyűlési képviselője, a Földművelésügyi Minisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára és Loppert Dániel, a NIF Zrt. kommunikációs igazgatója. Az 55. sz. másodrendű főút a dél-alföldi és a dél-dunántúli régiók egyik fontos közúti folyosója, országhatárral közel párhuzamosan haladva Szegedet köti össze a dél-dunántúli térséggel.  Június végén az új nyomvonalú mórahalmi elkerülő út forgalomba helyezésével az 55. sz. főúton közel 60 km hosszan a települések érintése nélkül lehet biztonságosan közlekedni. Szeptember végén befejeződött a Kelebia és Tataháza közötti felújítás, jövő héten pedig a Szeged és Mórahalom közötti korszerűsítés készül el.

A Bács-Kiskun megyei Tataháza és Baja közötti 26,5 km szakaszon a burkolaterősítési és szélesítési munkálatok mellett a főúttal párhuzamosan a lakott területen kívüli szakaszokon 22,6 km hosszan kerékpárút is épült. A forgalombiztonság növelése érdekében Tataházán és Csávoly településeken egy-egy új körforgalmú csomópont épült, a Mátételke felé vezető út csomópontjában és Felsőszentiván belterületén kanyarodó sáv létesült. Tataháza, Csávoly, Felsőszentiván települések előtt forgalomlassító szigeteket alakítottak ki. A meglévő 20 tömegközlekedési megállóhely megújult, a peronok és a pályaszerkezet teljesen átépült.

Zsigó Róbert, a térség országgyűlési képviselője, a Földművelésügyi Minisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára elmondta: „Régóta fennálló probléma volt a Bajáról Szeged irányába tartó utazás biztonságának a kérdése. Az úthálózat fejlesztése egy város, egy térség szempontjából kiemelt jelentőséggel gazdasági szempontból is. Bízunk benne, hogy a beruházás eredményeképpen a bácskai térség is elérhetőbbé válik a befektetők számára. A mai alkalom is azt bizonyítja, hogy a kormányzat partnerünk Baja városának és a bácskai térségnek a fejlesztésében.”

Loppert Dániel, a NIF Zrt. kommunikációs igazgatója hozzátette: „A Baja felé a bevezető, valamint Tataházán, Felsőszentivánon és Csávolyon a települések átkelési útszakaszait felújítottuk, az útburkolatot kiszélesítettük. Az 55. sz. főút beruházásnak köszönhetően új nyomvonalon, külön kerékpárutat építettünk, megteremtve a biztonságos biciklis közlekedés feltételeit. Az 55.sz. főút mintegy 30 milliárd forint értékben végeztünk korszerűsítést, egy szakasz felújításával még adósak vagyunk, ez a Mórahalom megyehatár közötti 16 km-es rész, melyet a következő uniós költségvetési ciklusban tervezünk megvalósítani.”

A kivitelezést a Duna Aszfalt Kft. végezte nettó 9,7 milliárd forint értékben, 85% uniós és 15% hazai forrás felhasználásával.

2015. október