ÚJ FORGALMI REND LÉP ÉLETBE HOLNAPTÓL AZ ÉPÜLŐ ÜRÖMI KÖRFORGALOM KÖRNYEZETÉBEN

A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. beruházásában 2014. őszén kezdődtek el a munkálatok az ürömi jelzőlámpás csomópontban, ahol körforgalmat alakítunk ki. Nyártól a fejlesztésnek köszönhetően a közlekedés gyorsabb és gördülékenyebb lesz a 10. sz. főutat használók számára.   

Az ürömi körforgalom kivitelezése két fő ütemben valósul meg. A forgalom számára szerda hajnalban, a körforgalom 10. sz. főúton kívüli részét megnyitjuk. A közlekedés az ideiglenes nyomvonalon – 30 km/h sebességkorlátozás mellett, jelzőlámpás irányítással – minden irányban folyamatosan biztosított lesz Budapest, Solymár és Üröm felé is.  

A munkálatok tereprendezéssel, közműkiváltással kezdődtek. Az Aranyhegyi patak körforgalom alatti átvezetéséhez egy úgynevezett hullámosított acélcsövet építettek be, amely kiváltja a jelenlegi hidat, amely alatt az Aranyhegyi patak átfolyik. A földműépítést követően megépült a 10. sz. főúton kívül a körpálya, valamint a Bécsi úti szintbeni keresztezés kiváltásához szükséges új nyomvonalú 10. sz. főút körforgalmi ága és a távlatban az M0 autóúthoz vezető ág.  

Az átterelést követően a mostani csomópontban kezdjük el kialakítani a közel 60 méter átmérőjű körforgalom oda eső részét. Április folyamán elbontjuk a 10. sz. főúton a meglévő burkolatot, majd a hidat is. A bontási munkálatokat követően folytatják a hullámosított acélcső műtárgy építését. A közműkiváltást követően, várhatóan június hónapban kezdik el az új burkolat kialakítását. A kész körforgalmat a közlekedők előreláthatóan július végétől vehetik használatba.

Az új forgalmi rend miatt a torlódás esetlegesen nagyobb lehet, mint az eddig megszokott. Kérjük, az érintett szakaszokon közlekedőket, hogy óvatosan, ne megszokásból vezessenek.

A körforgalom építésével párhuzamosan folyik a kivitelezés a 10. sz. főút új nyomvonalú, bevezető szakaszán, melynek célja a Bécsi úti szintbeni vasúti átjáró kiváltása. Ezzel a fejlesztéssel valósul meg a külterületi szakaszon a Külső-Bécsi út tehermentesítése 2 km hosszan az ürömi körforgalomtól kiindulva. A nyomvonal átível a vasút és az Aranyhegyi patak felett, majd a jelenlegi vasúti átjárótól délre köt vissza a Bécsi útba. A beruházás belterületi részén a Kocsis Sándor utca és a Pomázi út között az Aranyvölgy utcát 2×1 forgalmi sávra szélesítjük, külön gyalogos járdával és kerékpárúttal. A korszerűsítés harmadik része a Pomázi úti felüljáró csatlakozó útjainak megépítése.      

A beruházás a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium megbízásából a NIF Zrt. fejlesztésében a Strabag Általános Építő Kft. kivitelezésében, 85% uniós és 15% hazai forrás felhasználásával valósul meg.

A beruházással kapcsolatos további információért kövesse a www.facebook.com/nifzrt oldalt.