DUNAÚJVÁROS ÉS SZÉKESFEHÉRVÁR KÖZÖTT GYORSABBÁ ÉS BIZTONSÁGOSABBÁ VÁLT A KÖZLEKEDÉS

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium megbízásából a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. beruházásában megépült a 62. számú főút Seregélyes elkerülője és elkészült a 62. számú főút 11,5 tonnás burkolat megerősítése.  Az átadási ünnepségen részt vett Varga Gábor, a térség országgyűlési képviselője, Fejér megye fejlesztési biztosa, Horváth Sándor Seregélyes polgármestere és Kondrik Kornél, a NIF Zrt. gazdasági vezérigazgató-helyettese.

A 62. sz. főút 11,5 tonnás burkolat-megerősítése, és szélesítése során 21,03 km-en, Magyarországon először hideg remix technológiával korszerűsítettünk egy teljes főúti szakaszt. A technológia előnye, hogy egy új úttal egyenértékű, de háromszor hosszabb élettartamú pályát kapunk, fele annyi munkaidővel, 100%-os újrahasznosítással, környezetbarát módon.

Az építkezés során a Dunaújváros és Székesfehérvár közötti szakaszon a jelenlegi 10 méteres koronaszélességet 12 méterre növeltük. A teljes szakaszon megújítottuk a vízelvezető szikkasztót, burkolt árokrendszert építettünk ki, valamint újrafásítást végeztünk a közlekedésbiztonság szempontjából fontos beláthatóság figyelembe vételével. A felújítás 5 szakaszon, félpályás forgalomterelés mellett történt.

A 62.sz. főút fejlesztésének elengedhetetlen része volt a 62. számú főút Seregélyes elkerülőjének megépítése. A 10,56 kilométeres új nyomvonalú 2×1 forgalmi sávval kialakított út 7,5 méteres burkolatszélességgel és 12 méteres koronaszélességgel készült. Két körforgalmi csomópont, egy útkeresztezés, egy háromágú csomópont épült, valamint új közvilágítás létesült Seregélyes-Szőlőhegynél.

Varga Gábor a térség országgyűlési képviselője, Fejér megye fejlesztési biztosa ünnepi beszédében elmondta: „Két megyei jogú várost köt össze, a fejlesztéseknek köszönhetően Dunaújváros sokkal közelebb lesz Székesfehérvárhoz és fordítva. Az összeköttetés fontos a gazdasági élet, munkahelyteremtés szempontjából is.”

Horváth Sándor, Seregélyes polgármestere kiemelte: „Seregélyesen közel 4.500 polgár él, közülük közvetlenül a 62-es út mellett 368 család, 1472 tagja, azaz a település lakosságának 1/3-a, akik az elmúlt évtizedekben néhány méterre voltak kénytelenek élni, aludni az óriási forgalom mellett. Ezért is volt már-már létkérdés az elkerülő út megépítése, hiszen az ő körülményeiket, napi szokásaikat is befolyásolta az út.”

Kondrik Kornél, a NIF Zrt. gazdasági vezérigazgató-helyettese ismertette: „Mindkét fejlesztés határidőre elkészült. A korábban elkészült perkátai, a most átadott seregélyesi elkerülő megépítésével, valamint a 11,5 tonnás burkolaterősítéssel a menetidő a 62. sz. főúton várhatóan 15 perccel csökken. A 62. számú főút korszerűsítése nettó 7,1 milliárd forintba, a seregélyesi elkerülő pedig nettó 7,4 milliárd forintból, 85 százalék uniós és 15 százalék hazai forrásból valósult meg.”

A beruházással kapcsolatos további információért kövesse a www.facebook.com/nifzrt oldalt.