BÉKÉS MEGYE ELSŐ FERDEKÁBELES FELÜLJÁRÓJÁN ELINDULT A FORGALOM

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium megbízásából a NIF Zrt. beruházásában valósul meg a békéscsabai vasútállomás átépítése. A fejlesztés keretében a korábbi, leromlott állapotú Orosházi úti felüljáró helyett egy új 360 méter hosszú ferdekábeles híd épült, melyet 2015. június 5-én reggel 9 órakor megnyitottunk a közlekedők előtt. Az ideiglenes forgalomba helyezésen részt vett Vantara Gyula a térség országgyűlési képviselője, Gajda Róbert a Békés Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja, Hanó Miklós, Békéscsaba alpolgármestere és Loppert Dániel a NIF Zrt. kommunikációs igazgatója.

A Orosházi úti új felüljáró 2×2 sávos kiépítésű, ferdekábeles szerkezetrésze közel 120 méter, a pilon csúcsa pedig 40 méter magas. A 15 vasúti vágányt áthidaló felüljárón a közvilágítás és a zajvédő fal mellett, biztonságos, a közúti forgalomtól elkülönítetten megépült kerékpárút és járda található.  A felüljáró a Bartók Béla út – Temető sor keresztezésében lévő jelzőlámpás csomóponttól indul és az Orosházi út – Gyár utca csatlakozásában lévő körforgalmú csomópontnál végződik. A csomópontot korszerűsítjük, helyén turbó körforgalmat alakítunk ki. Ez lesz a kiindulópontja a 4433. jelű, Békéscsaba – Kétegyháza út új nyomvonalának, amely a Gyár utca és a vasútállomás közötti ipari területen vezet át és a Kétegyházi út és a vasút későbbiekben megszűnő keresztezése után csatlakozik a meglévő nyomvonalba.

Vantara Gyula, a térség országgyűlési képviselője megköszönte a jaminai városrész lakóinak türelmét. Kiemelte, a híd látványa mindenért kárpótolja a lakosokat, egyúttal pedig 21. századi, modern kapcsolatrendszert épít ki Békéscsaba és Jamina között.

Gajda Róbert békés megyei kormánymegbízott kiemelte: „Minden megvalósuló infrastrukturális beruházás fontos a térség lakói számára. A Békés Megyei Kormányhivatal kiemelten támogatja a hatóságok munkáját a fejlesztés során, egyúttal átnyújtotta az ideiglenes forgalmi engedélyt a beruházást végző NIF Zrt.-nek.”  

Hanó Miklós, Békéscsaba alpolgármestere elmondta a vasúti fejlesztés  hosszútávon jelentős gazdasági élénkülést hoz a városnak.

Loppert Dániel, a NIF Zrt. kommunikációs igazgatója hozzátette: „Az ideiglenes forgalomba helyezés ideje alatt nyár végéig 2×1 sávot használhat a közúti forgalom, a gyalogosok és kerékpárosok egy közös, a közúti forgalomtól elválasztott sávon, biztonságosan az útburkolaton közlekedhetnek. A befejező munkák során kiépítik a végleges gyalogos- és kerékpáros utat, a korlátokat, a zajvédő falat, folytatódik Bartók Béla út – Temető sor csomópontjának felújítása és a jaminai oldalon a turbó körforgalom kialakítása. A felüljáró építése során 8400 méter fúrt cölöpöt, 1300 tonna acélszerkezetet, 810-810 közúti vezető-, illetve gyalogos korlátot és 1300 m3 aszfaltot használtunk fel.”

A beruházás 85% uniós és 15% hazai forrás segítségével valósul meg a Csaba 2013 Konzorcium kivitelezésében nettó 5,9 milliárd forint értékben.