HAMAROSAN BEFEJEZŐDIK A 4.SZ.FŐÚT KORSZERŰSÍTÉSE HAJDÚSZOBOSZLÓ-DEBRECEN KÖZÖTT

A burkolat megerősítése a 4. sz. főút Hajdúszoboszló elkerülő szakasz Keleti csomópontja és az M35 autópálya jelenlegi végcsomópontja közötti 2x1 sávos szakaszát érinti. A sajtóbejáráson Kósa Lajos Debrecen polgármestere, Karsai Szabó Mária, Ebes polgármestere és Loppert Dániel, a NIF Zrt. kommunikációs vezetője vettek részt.  

A 4. sz. főútnak ez volt utolsó szakasza, aminek a felújítása még nem történt Hajdú-Bihar megyében. Az idén júliusban kezdődött munkálatok során csaknem 7 kilométer hosszan felmarták a meglévő, elöregedett útfelszínt, alapot erősítettek, majd három rétegben aszfaltot tettek az útra. A korszerűsítés által az út teherbíró képessége megnövekedett és ezáltal a 11,5 tonnás tengelyterhelésű teherautók is használhatják. Ez a norma már megfelel az Európai Uniós előírásoknak és nagyban megkönnyíti az áthaladó nehézgépjármű forgalmat. Az új aszfaltburkolatnak köszönhetően kevesebb zajártalom éri a környezetet.

A beruházás kiemelten érintette a Hajdúszoboszló és Debrecen között lévő Ebes települést. A 4. sz. főút Ebessel három csomóponton találkozik. Ebes Platánsornál közvilágítással együtt egy új csomópontot alakítottak ki, amely által lehetővé válik a lakosok közvetlen kijutása a főútra. Emellett a Fő utcai csomóponthoz forgalomirányító jelzőlámpát telepítünk, valamint meghosszabbítjuk a közvilágítást ezen a szakaszon is, ezáltal a gyalogosok is biztonságosan juthatnak át a főút túloldalán lévő buszmegállóba.

Kósa Lajos, Debrecen polgármestere a bejáráson elmondta: Debrecenben az elmúlt években egymást követték az ipari park-építések. A négyes számú főútvonal mentén létesült ipari parkban ma már 49 munkáltató több mint 4100 embert foglalkoztat. Ekkora méretű gazdasági potenciálnál, és Debrecen átmenő forgalmát tekintve is elengedhetetlen a korszerű, jó minőségű úthálózat.

Szabóné Karsai Mária, Ebes polgármestere örömmel üdvözölte a beruházást: „Ebes egy dinamikusan fejlődő település a megyeszékhely és Hajdúszoboszló között, lakossága folyamatosan növekszik. A lakosság jelentős része nap mint nap közlekedik a fejlesztéssel érintett útszakaszon, így fontos számunkra, hogy megújult a burkolat, kiépült a Platán sori csomópont és a jelzőlámpa által biztonságosabb lett a Fő utcai kereszteződés. Bízom benne, hogy ez az infrastrukturális fejlesztés nagyban hozzá fog járulni Ebes további gazdasági fejlődéséhez is.”

Loppert Dániel a NIF Zrt. kommunikációs vezetője hozzáfűzte: „A vállalkozó Strabag Zrt.-Colas Zrt. korábban vállalta, hogy novemberben végez a főpálya felújításával. Azonban a kivitelező a vállalt határidőt nem tudta tartani, így a főpályát teljes hosszúságában, forgalomterelés nélkül csak december elején tudjuk megnyitni a közlekedők előtt.”

A projekt az Új Széchenyi Terv, Közlekedés Operatív Program (KÖZOP) keretében 85 százalékos uniós, 15 százalékban hazai forrás segítségével valósul meg, nettó 1,2 milliárd forint értékben.