A MAI NAPTÓL KÉNYELMESEBB ÉS BIZTONSÁGOSABB A KÖZLEKEDÉS KESZTHELYEN

A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. beruházásában elkészült a Keszthely északi elkerülő 3.5 km hosszú szakasza. A nyári turistaidény főszezonjában a közlekedők már használhatják az elkerülő út ezen részét.

Az összesen 5,8 km hosszú új nyomvonalon épülő Keszthely elkerülő átadása két ütemben valósul meg. 2013. augusztus 1-én a délutáni óráktól a közlekedők már használhatják a 71. sz. főút elválási csomópontjától (Tesco körforgalom) – a Hévízi út közötti szakaszt. Az elkerülő ezen részén három körforgalmi és egy hagyományos csomópontot alakítottak ki. A 2×1 sávos úton a gépjárművek 90 km/h sebességgel haladhatnak.

Loppert Dániel, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. kommunikációs vezetője elmondta: „A fejlesztés eredményeképpen Keszthely városa felszabadul az átmenő forgalom okozta nyomás alól, hiszen a Hévíz, a Zalaegerszeg és az M7 autópálya irányába haladó személy- és teherforgalom a településen kívül halad majd el. Az elkerülő utat választók kényelmesebb körülmények között, gyorsabban érhetik el az M7-es autópályát. A hátralévő 2,2 km hosszú szakasz műszaki átadása megkezdődött, várhatóan szeptember elején itt is elindulhat a forgalom.”  

Manninger Jenő, Keszthely térségének országgyűlési képviselője közölte: „Több, mint tíz éve várunk erre a pillanatra, hogy Keszthely városát elkerülhesse az átmenő  forgalom. 2003 után főleg az autópálya építések anyagszállításánál volt kritikus a helyzet, akkor forráshiányra hivatkozva lassan haladt az előkészítés, de öröm, hogy sikerült döntően uniós forrásból megoldani az út építését. Minden felmérés kimutatta, hogy az ide látogató turisták problémák között elsők közt említették a közlekedési nehézségeket, már csak ezért is fontos, hogy az új elkerülő útszakasz tehermentesíti a várost. A  város központjának újjáépítése, amely gyönyörű tereket hozott létre és a forgalom kiterelésével is járt feltélezve az elkerülő megépítését. Már érezhető, hogy az elmúlt évbeli fejlesztéseknek is köszönhetően nőtt a térségbe látogatók száma, szükség is van erre, mert az itt élők legfőbb megélhetési forrása a turizmus. Budapest után ez a térség látja vendégül hazánk legtöbb turistáját, így különösen fontos az elkerülő utak építése, a városok tehermentesítése, s hamarosan elkészül a hévízi elkerűlő is, s előkészítik az M7 autópálya felé a bekötés felújítását is. Köszönet a beruházónak, a kivitelezőknek és a hatóságoknak, hogy kérésünkre sokat dolgoztak azon, hogy ez a szakasz már most augusztus első napján megnyitható legyen, s így már ebben a szezonban is segítsen a nyári csúcsforgalom lebonyolításában.”

A beruházást az EuroAszfalt-A-Híd Keszthely Konzorcium végzi. A Keszthely elkerülő nettó kivitelezési összege 1,4 milliárd forint. A fejlesztés az Új Széchenyi Terv részeként, az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap (ERFA) társfinanszírozásával valósul meg.