LÁTVÁNYOS AZ ELŐREHALADÁS BÉKÉSCSABÁN A VASÚTI REKONSTRUKCIÓ KAPCSÁN

A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. beruházásban a vasútállomás épületét korhű állapotába rekonstruáljuk, átépítjük a vágányhálózat, korszerű, európai színvonalú állomás lesz magasperonnal, peronaluljáróval, esélyegyenlőséget biztosító liftekkel. Megújul az állomás előtti tér, P+R és B+R parkolókat létesítünk, valamint korszerűsítjük a közúti kapcsolatokat.

A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. beruházásában 2×2 sávos felüljáró épül a vasúti vágányok felett. A híd építése az ütemtervnek megfelelően halad, a pályalemez zsaluzása elkezdődött. A Jamina felőli oldalon a vasbeton szerkezet szegélyének szigetelése elkészült, a szegélyépítés folyamatban van. A városközpont felőli oldalon elkészült a cölöpözés és megépültek a cölöpösszefogó gerendák. A pilon építése április elején befejeződik, ezt követi majd a függesztő kábelek befűzése.

A jaminai oldalon a meglévő körforgalmat „turbo” körforgalommá bővítjük, az átépítéshez szükséges munkálatokat a vállalkozó tervezetten márciusban elkezdi. Jelenleg az új forgalomtechnika engedélyezése van folyamatban, a közlekedők a meglévő körforgalom helyett jelzőlámpás és táblás forgalomi renddel fognak találkozni, amint a közműkiváltási és útépítési munkálatok elkezdődnek. A sávelhúzások folyamán teljes lezárásra nem kell számítani, a „turbo” körforgalmat az autósok várhatóan teljes kapacitás mellett nyár végétől használhatják majd.  

A Szerdahelyi utcai aluljáró városközpont felőli oldala csaknem szerkezetkész, a jaminai oldalon pedig szakaszosan haladnak a szigetelési, valamint a bélésfal és vasszerelési munkák. Az aluljáró víztelenítéséhez szükséges gépészeti aknát – az önkormányzat, mint majdani üzemeltető kérésére – az aluljárón kívül helyezi el a vállalkozó. Az akna megépítése csak a jelenlegi ideiglenes szintbeli útátjáró 5 hétig tartó lezárásával oldható meg, de a gyalogos és kerékpáros átkelésre ez idő alatt is lesz lehetőség. A lezárás március 23-án délelőtt 10.00 órakor kezdődött és várhatóan az április 27-ével kezdődő héten fog véget érni.

Az Ihász utcai gyalogos felüljáró vágányok között álló tartópillérek alapjainak megerősítése folyamatban van, a felszerkezet cseréje pedig legkésőbb július végén kezdődik. Az átépítés pontos kezdete a folyamatos önkormányzati egyeztetések függvénye, de olyan megoldásra törekszünk, hogy a vasutat keresztező gyalogos átjárást mindenkor legalább két helyen biztosítani tudjuk.

A buszpályaudvartól az állomási felvételi épület alatt a majdani új peronokig átvezetett gyalogos aluljáró az ütemtervnek megfelelően épül. Jelentős munka volt a héten a vágányok alatti aluljáró szakasznál a nagytömegű földkitermelés. Az előrehaladást tekintve várhatóan május közepére a teljes aluljáró szerkezetkész lesz.

A műemlék állomásépület különböző részeiben, helyiségeiben az Örökségvédelmi Hivatallal egyeztetett módon folyik a kivitelezés. Az északi pavilon manzárdtetején az acélszerelési, míg a déli pavilonén már az ácsmunkák zajlanak. A tornyok kupolái rézfedést kapnak és részben készül már az egyes homlokzatok vakolata is. Az épület belsejében, az épületszárnyaktól és a helyiségektől függően az aljzatbeton készítésétől kezdve, az épületgépészeti munkákon át a válaszfalazásig több munkafolyamat is párhuzamosan folytatható.
A vasútépítési munkák is jó ütemben haladnak. Épül az I, II, III, IV. és az V. vágány földműve, jelentős részben elkészült a talajstabilizáció.

Az állomási előtér átépítése miatt a parkolók 60-70% kapacitás mellett használhatók. Ha elkezdődik az átalakítás, a környező utcákban, például az Andrássy úton, az állomás Posta felőli oldalán található P+R parkolóban, valamint az OBI Áruház parkolójában lehet majd parkolni. Az állomás előtti tér, így az új P+R parkoló kialakítása körülbelül 3 hónapot vesz igénybe, így várhatóan július közepén visszaáll a parkolás terén a régi rend.  

A Békéscsabát érintő vasúti korszerűsítés a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium megbízásából a NIF Zrt. fejlesztésében 34,9 milliárd Ft-ból valósul meg, 85% európai uniós és 15% állami forrás felhasználásával.

A beruházással kapcsolatos további információért kövesse a www.facebook.com/nifzrt oldalt.