ÁTADTUK A KÖZLEKEDŐKNEK A SZOMBATHELY-VÁT KÖZÖTTI GYORSFORGALMI UTAT

A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. beruházásában megépült a Szombathely-Vát közötti 9,2 km hosszú gyorsforgalmi szakasz, a Győrtől Szombathelyig tartó leendő M85-M86, 2x2 sávos gyorsforgalmi közlekedési csatorna részeként. Az átadási ünnepségen Hende Csaba honvédelmi miniszter vett részt. A teljes szakaszon a mai naptól már 110 km/órás sebességgel lehet közlekedni.

A gyorsforgalmi út Szombathely és Vát között 2×2 sávon, 6,2 kilométeren új nyomvonalon, 3 kilométeren pedig Szombathely-Zanat térségében melléépítéssel épült. Az új szakasz a már 2010-ben elkészült Vát elkerülőhöz csatlakozik.

A munkák 2012 nyarán kezdődtek újra. A fejlesztés során 1 db új különszintű csomópontot alakítottunk ki a 86. számú főút és a 8446. jelű összekötő út (Vépi út) keresztezésében, melyet már 2013. december 20-án a forgalom előtt megnyitottunk. A meglévő „Zanati felüljáró” Csorna felőli részének átépítése és szélesítése is a beruházás részét képezte. Az útszakaszon 12 db hullámosított acéllemez műtárgyat létesítettünk, melyek az állandó és ideiglenes vízfolyások átvezetését oldják meg a főpálya, illetve a földutak alatt. A fentiek mellett még 5 db vasbeton felüljáró épült. A június végi ideiglenes átadást követően a kivitelező elvégezte a Zanatnál lévő 86.sz.főút korrekcióját, valamint az új szakasz kezdő és végszelvényének befejező útépítési munkálatait, így a mai naptól a teljes szakaszon a korábbi sebességkorlátozás nélkül, 110 km/h-s sebességgel lehet közlekedni.

A beruházás során 90.000 m3 humuszt és építésre alkalmatlan talajt szedtek le, 690.000 m3 töltést építettek, 41.000 m3 betonalapot készítettek, és 40.000 m3 aszfaltot öntöttek le. A kétszer két sávos úton mintegy 12 ezer négyzetméteren festettek fel útburkolati jeleket, kétszáz darab jelzőtáblát helyeztek ki, 17 ezer méter szalagkorlátot építettek és 86 ezer darab fát, cserjét telepítettek. A kivitelezést a Szombathely MK 86 Konzorcium végezte, nettó 7.037.138.861 forint értékben.

A 86. és a 85.sz. főutak 2×2 sávos gyorsforgalmi úttá történő fejlesztése minden szakaszon folyamatban van. A 90 km hosszú, M85-M86 Győr–Csorna–Szombathely gyorsforgalmi úton, 2016 nyarán már végig 110 km/h sebességgel haladhatnak a közlekedők. A főváros felé vezető menetidő pedig 30 perccel lerövidül. A térség számára kiemelt jelentőségű fejlesztés hatására biztonságosabb, gyorsabb lesz a közlekedés, növekszik a térség versenyképessége, javul a megközelíthetőség, a települések mentesülnek a tranzitforgalom alól. A gyorsforgalmi út megépítése az Európai Unió regionális hálózatának részeként kapcsolatot teremt Ausztria (Nyugat-Európa), valamint Budapest (és tovább Kelet-Európa) irányába. Megvalósítása elősegíti a nemzetközi tranzit hatékonyabb elvezetését, a megközelíthetőség javítását, a menetidők csökkentését, a környezeti hatások mérséklését, a közúti közlekedés szolgáltatási színvonalának és biztonságának növelését, valamint a régió versenyképességének növelését.

A projekt az Új Széchenyi Terv részeként a Közlekedés Operatív Program (KÖZOP) keretében valósult meg az Európai Regionális Fejlesztési Alap (ERFA) társfinanszírozásával.

További információért kövesse a www.facebook.com/nifzrt oldalt.