Elkerülő utat kap Bugyi község

Öt és fél kilométeres új út épül a Pest megyei Bugyi határában, amely lakott területen kívülre vezeti a településen most átmenő teherforgalom nagy részét. Sokkal biztonságosabb, ráadásul tisztább és csendesebb lesz év végétől a nagyközség.

Folytatódik a Pest megyei mellékutak felújítása. A most épülő elkerülő szakasz kapcsolódik az 5202-es számú, tavaly ősszel teljesen felújított és megerősített, Bugyi települést Taksonnyal összekötő 13 kilométeres úthoz. Ezt köti össze a Kiskunlacháza felé tartó mellékút érintésével a község délkeleti részén áthaladó, Kunpeszérre vezető úttal.

A Budapesttől délre fekvő, több mint ötezer lelkes nagyközség környékén található kavicsbányák miatt a térség útjain jelentős a teherforgalom. A szállító járművek mély kátyúkat vertek ki és felgyűrték az aszfaltréteget, ezért szükséges megerősített alapot készíteni a Bugyi környéki utakhoz. A kivitelezők az autópályák építésekor alkalmazott bazaltbeton szerkezetre húzzák rá az aszfaltrétegeket a most készülő 5,5 kilométeres új szakaszon is, csakúgy, mint a tavaly felújított út készítésekor.

–Az elkerülő két végén kialakítunk két körforgalmat, amelyek belső földmagját a tervek szerint virágokkal ültetik tele: a községbe érkezőket fogadja így az önkormányzat – tudtuk meg Loppert Dánieltől, a beruházó Nemzeti Infrastruktúra-fejlesztő Zrt. kommunikációs vezetőjétől. – Megépül egy kereszteződés és 5 földút csatlakozását készítik el. Az új szakasz átadásakor a nagyközség lakóinak régi vágya teljesül, hiszen évek óta kérték, hogy a tucatnyi környékbeli sóderbányából ne Bugyi belterületén keresztül szállítsák rakományukat a teherautók.

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg. A Bugyi elkerülő építése közel 845 millió forintba kerül, ennek 85 százalékát az EU finanszírozza.

                                

2010. július