Hamarosan megkezdődik a váci állomás átépítése

A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. a Vác állomás vasúti pálya és kapcsolódó létesítmények korszerűsítésének tervezése és kivitelezése tárgyában kiírt közbeszerzési ajánlati  felhívására négy pályázat érkezett, - Kőkapu 2012 Konzorcium, DSD Konzorcium, WiVa 2012 Konzorcium, ORTIS Contrucciones Y Projectos S.A. – melyből kettő volt érvényes.

A kivitelezési közbeszerzési eljárás nyertese összességében a legolcsóbb, a Kőkapu 2012 Konzorcium (vezető tag: Közgép Építő és Fémszerkezetgyártó Zrt., tagjai: Magyar Aszfalt Kft., Swietelsky Vasúttechnika Kft.), a szerződés összege nettó 14,831,815,003 forint.

A másik érvényes ajánlatot a DSD Konzorcium (tagjai: Doprastav a.s., Dömper Kft.) adta be, nettó: 14,870,051,451 nettó forint értékben.

A hiánypótlási felhívásnak nem tett eleget a WiVa 2012 Konzorcium (Vasútépítők Kft., H.F. Wiebe GmbH&CO KG), ezért ajánlata érvénytelen volt. Az ORTIS Contrucciones Y Projectos S.A. a meghosszabbított ajánlati kötöttség időtartama alatt írásban nyilatkozott, hogy nem tartja fent ajánlatát.

A váci vasútállomás korszerűsítési munkálatai hamarosan megkezdődnek. Felújítjuk a meglevő felvételi épület, vasúti pályát és új üzemi épületet építünk. A megújult peronokat a jelenlegi szintbeni átjárás helyett korszerű, tágas gyalogos aluljáró fogja biztosítani, mely az állomás mindkét oldalát össze fogja kapcsolni. Az akadálymentesítést 4 db lift segíti. Az időjárás ellen perontetők védik majd az utasokat.

Térvilágítást telepítünk az állomáson, a peronokon, a rakterületen, a P+R parkolókban, és az aluljárókban. Az állomás megközelíthetőségének javítása érdekében az állomáson mintegy 350 P+R parkoló létesül mind a deákvári, mind a Duna felőli oldalon, emellett 66 db kerékpártárolót is kialakítunk. A zajvédelemről 6912 m2  zajárnyékoló fal gondoskodik majd.

A beruházás keretében kiemelt figyelmet fordítunk a környezetvédelemre, 279 db fát, 3294 db cserjét ültetünk, valamint 8.188 m2-en füvesítünk és 6912 m2 zajárnyékoló falat építünk.

Az Új Széchenyi Terv keretében uniós források segítségével megvalósuló projekt kivitelezése hamarosan megkezdődik, és várhatóan 2015 nyarán zárul.