Őszre elkészül a nyíregyházi elkerülő első üteme

Az első ütemben 2,2 km hosszan megvalósuló beruházás az M3-as autópályát fogja összekötni a Kálmánházi úttal. Az útszakasz Nyíregyházát nyugatról fogja elkerülni új nyomvonalon, 2x1 sávon. A látványos hídgerenda beemelési ünnepségen Kovács Ferenc Nyíregyháza polgármestere, Loppert Dániel, a NIF Zrt. kommunikációs vezetője vettek részt.

A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. beruházásában zajló kivitelezés munkálatai 2013 szeptemberében indultak. A fejlesztés keretében az M3 autópályánál egy új csomópontot is kialakítunk, a nyomvonal mentén 30.000 db fát és cserjét ültetünk. 

Loppert Dániel, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. kommunikációs vezetője elmondta: „A kivitelező az M3 autópálya és a 338.sz. főút csomópontja felett épülő híd szerkezeti gerendáinak beemelését a mai napon megkezdte. A 36 db gerenda Szolnokon készült és közúton szállítják Nyíregyházáig. A gerendák változó nagyságúak, a legkisebb 11,8m, a legnagyobb 17,8 m hosszú, méterenként 725 kilogrammot nyomnak. A munkálatok miatt az autópályán szerdán és csütörtökön többször leállítják a forgalmat 15-15 percre, ezért kérjük az autósok türelmét és megértését. A közlekedők az elkerülőt ősztől már használhatják.”

Dr. Kovács Ferenc Nyíregyháza polgármestere hangsúlyozta: „A város szempontjából kiemelkedő jelentőségű ez a beruházás. Nyíregyháza új ipari fejlesztési területének közvetlen autópálya csatlakozása valósul meg az útszakasz megépítésével, emellett pedig a város átmenő forgalmát is jelentősen csökkenti a jövőben. A kormányzat és a város együttműködésének köszönhetően a korábban tervezettnél 10 évvel sikerült előrébb hozni a várost nyugatról elkerülő út megépítését, az első szakasz kivitelezésével párhuzamosan pedig folyik a további szakaszok előkészítése.”

Az elkerülőt az Új Széchenyi Terv, Közlekedés Operatív Program keretében uniós forrás felhasználásával a Duna Aszfalt Kft. – „KE-VÍZ 21” Zrt. építi nettó 3,45 milliárd forintért.

További információért kövesse a www.facebook.com/nifzrt oldalt.