Újabb II. világháborús tüzérségi lövedéket találtak a Kelenföld-Tárnok vasúti vonalszakasz felújítása során

A tegnapi napon ismét egy II. világháborús tüzérségi lövedéket találtak a Kelenföld-Tárnok vasúti vonalszakasz felújítása során a XXII. kerületben.

A felújítási munkálatok során eddig négy alkalommal találtak a tűzszerészek II. világháborús lövedékeket a XXII. kerületben. December 4-én késő délután 1 db 76 mm repeszromboló gránát, korábban 14 db 120 mm repeszromboló gránát, 1 db 120 mm és 1 db 82 mm aknavető gránát került elő. A lövedékeket a Magyar Honvédség tűzszerészei elszállították a központi gyűjtőbe, ahol megsemmisítik azokat.

A Kelenföld-Tárnok vasúti vonalszakasz 26 km hosszan történő korszerűsítés célja az érintett települések megközelíthetőségének, az elővárosi közlekedés javítása, valamint a vasúti  személy- és áruszállítás részarányának növelése Budapest-Kelenföld és Székesfehérvár között, ezáltal tehermentesítve a 7. számú főutat és az M7 autópályát. A projekt az Új Széchenyi Terv keretében a Közlekedés Operatív Program (KÖZOP) részeként valósul meg, a Kohéziós Alap (KA) társfinanszírozásával. A kivitelezés 2013. év végén fejeződik be, nettó összege 30,9 milliárd forint.

A korszerűsítés a Tárnok-Székesfehérvár vasúti szakaszon idén befejeződik, a kivitelező elvégezte az állomások és megállóhelyek felújítását, akadálymentesítését, továbbá aluljárókat és széles peronokat épített ki. 2014 év végére a teljes Kelenföld-Székesfehérvár vasúti szakaszon elkészülnek a biztosítóberendezési munkálatok, így a 160 km/h-s sebesség fogadására alkalmas lesznek az új pályaszakaszok, nő a szolgáltatási színvonal, a kapacitás és a biztonság.