Teljesen megújult a 4-es sz. főút Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei szakasza

Elkészült a 4-es számú főút Újfehértó-Záhony közti szakaszának 11,5 tonnás burkolaterősítése. A munkálatok első ütemében 2009-ben 15.4 km hosszan, a jelenlegi második ütemben további 26,4 km-en felújították és megerősítették a burkolatot. Az ünnepélyes átadáson beszédet mondott Völner Pál, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium infrastruktúráért felelős államtitkára.

A korszerűsített útszakaszokon a 11,5 tonnás tengelyterhelés mellett útszélesítés is történt. A burkolat megerősítési munkálatok egyaránt érintettek bel- és külterületi szakaszokat. A beruházás keretében négy csomópontot épült: Újfehértó kül- és belterületén valamint Nyírtassnál és a 4-es főútnál alakítottak ki körforgalmi csomópontokat. A projekt része volt az újfehértói csatorna-híd felújítása is. A beruházás során hat helyen végeztek útburkolat megerősítési és felújítási munkálatokat, és összesen 24,050 köbméter aszfalt felhasználásával kapott új burkolatot az út.

Loppert Dániel, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. kommunikációs igazgatója elmondta, hogy a fejlesztéssel az útpálya alkalmassá válik a nagyobb tengelyterhelésű járművek közlekedésére, valamint biztonságosabbá és kényelmesebbé válik a közlekedés.

Az építés kivitelezőjét, a Zemplénkő Kelet-magyarországi Építőipari Fővállalkozó és Bányászati Kft.-t a beruházó Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. nyílt közbeszerzési eljárással választotta ki. A beruházás az Új Széchenyi Terv keretében, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg a Közlekedés Operatív Program (KÖZOP) részeként. A közel 2.1 milliárd forint értékű fejlesztés 15 százaléka az operatív programon belüli hazai forrás, 85 százaléka pedig uniós támogatás.