Korszerű 451-es út épülhet kerékpárúttal

Európai Uniós irányelvnek megfelelően magas teherbírású, korszerű úttá fejlesztik 451. számú főutat, valamint párhuzamos kerékpárút is épül, ami biztosítja a nemzetközi hálózathoz csatlakozást. A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. kihirdette a nyertes tervezőt.

Megindította a beruházó Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. a 451. számú főút korszerűsítését, ugyanis az azt megelőző előkészítő feladatok részeként eredményt hirdetett a szakasz tervezői közbeszerzésén.

A nyertes vállalkozónak a főút 34,5 km hosszban 11,5 tonnás burkolat-megerősítésére és párhuzamos kerékpárút építésére megvalósíthatósági tanulmányt kell készítenie, valamint szükséges az engedélyezési-, kiviteli terveket elkészítenie és engedélyeztetnie.

A 451. számú főút nagy jelentőséggel bír a délkelet-magyarországi úthálózat forgalmában. Jelentősége nem csak az átmenő (Kiskunfélegyháza- Szentes- Hódmezővásárhely, Kiskunfélegyháza- Szentes- Orosháza), hanem a helyi forgalomban is számottevő. A gépjármű állomány és a teherforgalom növekedése, valamint az M5 autópálya befejezése jelentős forgalomnövekedést okozott. A főút a Csongrádi közúti Tisza-híd Tiszaug (44. számú főút) és Algyő (47. számú főút) között az egyetlen állandó tiszai átkelési lehetőséget biztosítja.
Az elmúlt évtizedben már korábban megépült a 451-es út Szentes (1997), Kiskunfélegyháza (2003) és Csongrádot (2010) elkerülő szakasza.
 
A nyertes tervezőnek 1 km hosszú, 50 km/h tervezési sebességű belterületi szakaszt, valamint közel 30 km, 90 km/h tervezési sebességű külterületi szakasz kell figyelembe vennie. Feladat emellett 5 db híd műtárgy felülvizsgálata, 7 db útcsatlakozás, 2 db körforgalom, 4 db szintbeni vasúti átjáró felülvizsgálata is.

A beruházást a nyílt közbeszerzési eljáráson nyertes RODEN Mérnöki Iroda Kft. tervezi meg. A szerződéses összeg nettó: 36 320 000-, Ft.
A tervezési feladatok várhatóan 2013 végére készülnek el.

A projekt az Új Széchenyi Terv részeként az Európai Unió támogatásával, a Közlekedés Operatív Program keretén belül valósul meg.