Földgyalukkal védték az M3-as autópálya készülő szakaszait a havazások alatt

A terveknek megfelelően folytatódhat a kivitelezés

Hídpillérek nőttek ki a földből, felüljárók épültek és új aszfaltcsíkok jelzik; jól halad az M3 autópálya új szakaszának építése. Év elején még nagy erőkkel dolgozhattak a kivitelezők, azonban februárban az évek óta nem látott nagy hidegek, a hó és jég speciális munkákat is igényelt a szakemberektől. Most a kármentesítés után, újra zavartalanul folyik a munka.

Az év első enyhe hónapját kihasználva januárban mintegy 30 fő és számos gép; földgyaluk, kotrógépek, szállító- és emelő gépek tudtak dolgozni az M3-as most épülő szakaszán.

Január hónapban a kedvező időjárási feltételeknek hála a 4. tervezési szakasz építéséhez szükséges őri célkitermelő hely anyagán végezhettek próbatömörítést a szakemberek. A hidak tartószerkezeteit több helyen beemelték, a pályalemezt zsaluzták és vasszerelési munkák folytak, valamint mederburkolást is elkezdtek több helyen.
A Nyíregyháza – Vásárosnamény közötti távon egyébként 3 db különszintű csomópont, egy komplex és egy egyszerű pihenő épül majd. A két város között találnak majd benzinkutat is az utazók, ennek kivitelezését a Közlekedés Koordinációs Központ külön közbeszerzésben fogja meghirdetni.
A szélsőségesen hideg tél új feladatok elé állította a kivitelezőt, az elkészült pályaszakaszokat védeni kell.

„A hó-szünet alatt egy földgyalu folyamatosan ügyeletben volt a pályaszakaszon. Feladata a hótorlaszok megszüntetése, illetve az olvadási károk megelőzése volt, melyet sikerrel oldott meg. Mivel a mérnökök előre terveztek azzal, hogy a legnagyobb hidegekben nem folytatható a munka, csúszás továbbra sem várható a kivitelezésben. Jelenleg már újra teljes kapacitással dolgozik a kivitelező az M3 új szakaszán.”- mondta el Loppert Dániel, a NIF kommunikációs osztályának vezetője.

A szakemberek bíznak abban, hogy idén már nem lesznek akkora hidegek, hogy autópálya építést fel kelljen függeszteni.

A fejlesztés az Új Széchenyi Terv részeként az Európai Unió támogatásával a Közlekedés Operatív Program (KÖZOP) keretein belül valósul meg.