Elkészült a Rédicset Göntérházával összekötő út

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium megbízásából a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. beruházásában magyar oldalon megvalósult a 74192. jelű út Rédics-Göntérháza (Genterovci) összekötő út magyarországi szakaszának kiépítése. Az ünnepélyes átadáson jelen volt Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára, Stanislav Raščan, a szlovén Külügyminisztérium főigazgatója és Loppert Dániel, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. kommunikációs vezetője.

A lendvai önkormányzat és a NIF Zrt. közös beruházása során a magyar oldalon a korábbi kavicsos földút 2×1 sávos kialakítással, 1,85 km hosszan szilárd burkolatot kapott. A projekt részeként a Határ-patak felett 8 méteres szabad nyílású, előre gyártott vasbeton gerendahíd épült. Szlovéniában nemcsak a határmetszési ponttól a Göntérháza belterületéig vezető, korábban szintén kavicsos burkolatú földút kiépítése történt meg, hanem a turnisce-i kereszteződésig vezető szilárd burkolatú út felújítása, valamint a balesetveszélyre tekintettel egy körforgalom kialakítása is.

Loppert Dániel a NIF Zrt. kommunikációs vezetője elmondta: „A projekt egyik eredménye, hogy a szlovén-magyar oldalon eggyel bővült a határátkelési lehetőségek száma, valamint Bödeháza, Gáborjánháza, Zitkovci és Göntérháza települések kistérségi hálózatba történő bekapcsolása révén a lakosoknak ezentúl már nem kell a rédicsi határákelő felé kerülniük.” 

A fejlesztés a Szlovénia-Magyarország Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013 keretében az Európai Regionális Fejlesztési Alap támogatásával valósult meg, 85% uniós és 15% hazai forrás biztosításával. A kivitelezést magyar oldalon a Swietelsky Magyarország Kft. végezte, nettó1.224.549 euró értékben.