Elkészült a vecsési beton körforgalmú csomópont

A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. beruházásában elkészült Magyarország első beton burkolatú körforgalmú csomópontja Vecsésen.

Új csomópontot adott át a NIF Zrt. Vecsésen a Gyáli út – Dózsa György utca – Budai Nagy Antal utca – Széchenyi utca találkozásában. A 2011. augusztus eleji munkaterület átadását követően Magyarország első beton burkolatú csomópontja épült ki. A csomópontépítéssel egy időben átrendeződött a gyalogos közlekedés is, az új járdaszakaszok térkő burkolatot kaptak.

A betonburkolat használatának oka: Az aszfaltburkolat a nagy teherforgalom által járt útszakaszokon, csomópontokban, csomópontok előtti felálló sávokban nyomvályúsodik, „felgyűrődik”, ami rendszeres karbantartást igényel. Különösen vonatkozik a nyomvályúsodás a csatornázott útszakaszokra, körforgalmakra. A körpálya javítása nehézkes, a legtöbb esetben a csomópont teljes lezárásával jár. A betonburkolat ebből a szempontból sokkal előnyösebb, mint az aszfaltburkolat, a nyomvályúsodás kiküszöbölhető, emellett a betonburkolat várható élettartama is magasabb. Mindez az úthasználók számára azt jelenti, hogy ritkábban kell számítaniuk a csomópont lezárásával járó kényelmetlenségekre.

A projekt 100%-ban hazai forrásból valósult meg, melyet részben a Magyar Állam, részben Vecsés város Önkormányzata biztosított.

Beruházó: Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt.
Kivitelező: VER-BAU Építőipari és Szolgáltató Kft.
Szerződéses összeg: 64.130.798,- Ft + Áfa.