Elővárosi vasúti fejlesztés a Pilisvörösvár-Esztergom vonalszakaszon

A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. kiírta a pályázatot a Pilisvörösvár-Piliscsaba és a Piliscsaba-Esztergom vonalszakasz elővárosi korszerűsítési munkáinak elvégzésére.

Pilisvörösvár és Piliscsaba között 11,7 km szakaszon újítjuk fel a vasúti pályát. Mindezek mellett forgalmi kitérővel bővítjük a vonalszakaszt, így az egyvágányú pályán a szembejövő vonatok kikerülhetik egymást, amellyel 15 perces követési időt tesznek lehetővé vonatok között a reggeli és délutáni csúcsforgalomban. A pálya mellett alul- és felüljárókat építünk, átépítjük az állomások peronjait, valamint a 3 helyszínen, 2 megállóhelyen és egy állomáson P+R parkolókat építünk, összesen 219 férőhellyel.

Átépítjük a Piliscsaba és Dorog közötti pályaszakaszt, Dorog és Esztergom között pedig felújítási munkálatok várhatóak. A tervezett rekonstrukciós munkálatok eredményként a pályaszakaszon a sebesség a jelenlegi óránkénti 60 kilométerről 70–100 kilométeresre növekszik.

Összesen 14 km-es szakaszon építjük a vágányokat, míg 7 km-en korszerűsítünk. Utóbbinak köszönhetően a menetidő rövidebb lesz és a korszerűbb pálya révén a zajterhelés is jelentősen mérséklődik. Összesen 58 db műtárgyat újítunk fel, a megállóhelyeken térvilágítást telepítünk.
A Piliscsaba – Esztergom közötti vonalszakaszon 6 helyszínen  építünk P+R parkolókat, összesen 629 férőhellyel.

A fentiek mellett az alábbi műszaki tartalom valósul meg a beruházás keretében:

— Vágány átépítése (alépítménnyel együtt): 14 km
— Vágány korszerűsítése: 7 km
— Peron építése: 9 csoport (Magdolnavölgy 1 db, Pilisjászfalu 1 db, Piliscsév 1 db, Leányvár 2 db, Dorog 2 db, Esztergom-Kertváros 2 db)
— Megállóhelyi térvilágítás telepítése: 9 csoport (Magdolnavölgy 1 db, Pilisjászfalu 1 db, Piliscsév 1 db, Leányvár 2 db, Dorog 2 db, Esztergom-Kertváros 2 db)
— A jelenlegi biztosítóberendezés átalakítása az építési fázisoknak megfelelően (Leányvár, Dorog, Esztergom-Kertváros állomáson)
— Összesen 58 db kisműtárgy felújítása

A fenti két fejlesztés hatására a Pilisvörösvár – Esztergom közötti szakaszon várhatóan 10-15 perccel rövidebb lesz a menetidő.

Mindkét közbeszerzési eljárás esetében:

Az ajánlattételi határidő: 2011. szeptember 22.
Az eredményhirdetés tervezett időpontja: 2011. november 14.
A szerződéskötés tervezett időpontja: 2011. december 5.

Várhatóan a szakaszok felújítása 2013 végére készülhet el.

A projekt a Közlekedés Operatív Program (KÖZOP) részeként valósul meg, a Kohéziós Alap (KA) társfinanszírozásával.