A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. nem enged a fenyegetésnek

Véleményünk szerint a Harkály utcai óvoda esetében kialakult helyzetért nem a vasúti beruházás, hanem az érdi önkormányzat hibás döntéseinek sorozata és kapzsisága felelős.

A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. 2008-ban 111 millió forintot ajánlott adásvételi szerződésként az óvoda vásárlására, amit az érdi Képviselői Testület elutasított, mert az ingatlanért cserében 280 millió forintot kértek. A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. ezért az akkori Közigazgatási Hivatalhoz fordult, amely a kisajátítási eljárás keretében megállapította, hogy a Harkály utcai óvoda áttelepítésének teljes költsége 180 millió forint, de abból a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. csak az ingatlan értékét, 59 millió Ft-ot fizethet ki. Ezt a megítélt összeget a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. 2 éve az önkormányzat számára kifizette.

Az önkormányzat a bíróság előtt ezt a döntést megtámadta, a jogerős bírósági döntés 1,5 millió Ft-tal, 61 millió Ft-ra megemelte a megítélt összeget idén tavasszal.

Tekintve, hogy az önkormányzat 2006 óta ismeri a vasúti beruházás tervezett nyomvonalát és 2009 óta megkapta az ingatlan értékéért megítélt összeget, érthetetlen számunkra, hogy miért nem tett azóta lépéseket a Harkály utcai óvodások akárcsak ideiglenes átköltöztetését illetően.
Utóbbi számunkra azt bizonyítja, hogy az önkormányzat eredeti célja nem az óvoda elhelyezésének megoldása, hanem az ingatlan értékének 3-szoros (180 millió Ft) kikényszerítése volt a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt-től.

Semmilyen törvény nem mondja azt ki, hogy Érd önkormányzat tulajdonában álló ingatlanokért bárkinek is az ingatlan értékének 3-szorosát kellene kifizetnie. Ha a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. engedne az önkormányzat fenyegetésének, a jövőben minden önkormányzat jogosan vetné fel, hogy az ő ingatlanának értékének 3-szorosát fizessük ki. Véleményünk szerint ez irreális költségeket róna az adófizetőkre.

További információ:

Loppert Dániel
kommunikációs vezető
20/483-7699