Átadjuk a forgalomnak a Kisújszállás elkerülőt

A 4-es főút elkerüli Kisújszállást. A több mint 11 kilométeres új szakaszt kétszer egysávos kialakítással 2011. július 6-án, szerdán 11 órakor megnyitjuk a forgalomnak.

„Naponta 15 ezer jármű közlekedik a fővárost az ukrán határral és Észak-Erdéllyel összekötő 4-es főútnak ezen a szakaszán, az új útpálya átadásával a várakozások szerint csökkenni fog a súlyos közlekedési balesetek száma a térségben” – mondja Loppert Dániel, a beruházó Nemzeti Infrastruktúra-fejlesztő Zrt. kommunikációs vezetője. Emellett az elkerülő út megépítésével és átadásával várhatóan jelentősen  javul a közlekedés a forgalmas útszakaszon.

Az elkészült út a később megépíteni tervezett M4-es autópálya bal oldali pályarésze  lesz , melyet figyelembe vettünk a tervezés és építés során. Ennek megfelelően épült a két MÁV vasútvonal feletti híd, továbbá a mezőgazdasági forgalmat a pálya felett átvezető híd is.

Az új elkerülő szakasz forgalomba helyezését hátráltatták a kivitelezői munka hiányosságai, amelyek miatt több helyen is kiemelten balesetveszélyes volt az elkerülő. Utóbbi okok miatt többször is meghiúsult a szakasz forgalomba helyezése. A hibákat utólag kijavították, így a NIF 2011. július 6-án megnyitja a forgalom részére az új szakaszt, a kivitelezővel szemben az említett visszásságok miatti igényeit érvényesíti.

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával 6,3 milliárd forintból valósul meg, ennek 85 százalékát az unió finanszírozza.