Rendet kell tenni az autópálya-beruházások körülötti terület-előkészítések ügyében

A NIF Zrt ma megjelent Heti Világgazdaság „Milliárdok a holdudvarnak” című cikkében foglaltak kapcsán – a közvélemény hiteles és pontos tájékoztatása érdekében – az alábbi közlemény közzétételére kéri fel a Magyar Távirati Irodát

A társaságnál folytatott belső vizsgálat feltárta, hogy a szakszerű felügyeletet ellátó közreműködő mellőzése miatt a terület-előkészítés során rendszeresen előfordult a kormányváltást megelőző években, hogy a NIF Zrt. nemcsak a földtulajdonosoknak, hanem arra nem jogosultaknak is fizetett tízmilliós nagyságú összegeket. Az ügyben jelenleg nyomozás folyik. Megállapításra került, hogy a piaci árat tízszeresen meghaladó értéken is történtek területvásárlások. Ez annak volt a következménye, hogy a koordináló cég ingatlan értékbecslésre vonatkozó felülvizsgálati jogát a NIF Zrt korábbi vezetősége indokolatlanul és érthetetlen módon megszüntette. 

A NIF Zrt.-nél a területszerzési tevékenység bonyolítására fordított személyi költségek a magyar költségvetést terhelő kiadásnak minősültek, míg egy koordináló társaság tevékenységét európai uniós támogatásból finanszírozhatták volna. Ehelyett azonban ezeket a költségeket indokolatlanul a magyar adófizetőkre terhelték. A NIF Zrt. úgy döntött, hogy a jövőben a közlekedési infrastruktúra beruházások előkészítése során teljes mértékben visszaállítja a megfelelő koordinációt, irányítást és felügyeletet. Ennek érdekében a társaság nyílt közbeszerzési eljárást írt ki egy olyan, a terület előkészítésben megfelelő tapasztalattal, referenciával rendelkező szakcég kiválasztására, amely ezen feladatok megvalósításában közreműködhet.

A közbeszerzés nyertese a 49 millió forint törzstőkéjű Z.I.B. Consulting Kft. lett, amely 1995 óta végez országosan nyomvonalas – közmű- és közlekedési – beruházásokhoz kapcsolódó terület- előkészítési tevékenységet. A nyertes ajánlattevő 10 éves közút és vasútfejlesztési programhoz kapcsolódó keretszerződést kötött. Az egyes nyomvonalak esetében 5-6 éves munkavégzést jelentő tevékenységére akkor kerül sor, ha a tervezett beruházások megindításra kerülnek.

A NIF Zrt. a jövőben olyan terület-előkészítési rendszert kíván működtetni, amelyben a koordinációt, felügyeletet ellátó szakmai közreműködő és az eljáró ügyvédek munkadíjának összege lényegesen kevesebb annál a rendkívül eltúlzott mértékű díjnál, amelyet korábban csak az ügyvédek részére fizettek ki. Egyetlen ingatlan megszerzéséért kifizetett ügyvédi munkadíj ugyanis a 600 ezer forintot is meghaladhatta. A célhoz vezető első lépcső a nyertes pályázó ingatlanonkénti 110, illetve 150 ezer forint összegű vállalati díjával megvalósult, jelenleg az ügyvédi díjak csökkentése érdekében tesz lépéseket a társaság. Az átlátható és szigorú felügyeleti rendszer visszaállításától azt is várjuk, hogy a NIF zrt. ne lehessen kétes szerepű közreműködője különböző területszerzéssel kapcsolatos bűncselekménygyanús ügyeknek, mint  amilyen a sukorói  ingatlan panama is volt.

Üdvözlettel:

Titkárság és Kommunikációs Iroda
Nemzeti Infrastruktúra-fejlesztő Zrt.