Biztonságosabb a 31-es főút Pest megyében

Idén tavasszal teljesen befejeződik a 31. számú főút korszerűsítése Maglód és Mende térségében. A beruházás keretében a főút tíz kilométeres szakaszán már megerősítették a burkolatot; a megújult útszakaszon – a régészettel érintett területek kivételével –  2010 őszétől akadálytalan a közlekedés. A még hátralévő csaknem 1 kilométer felújítása 2011 májusára készül el.

A Budapest–Jászberény–Dormánd között futó 31. számú főút Pest megyei szakaszán a 25-ös és 34-es kilométer között a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. beruházásában közel tíz kilométeren kiszélesítették az útpályát, és alkalmassá tették a 11,5 tonnás tengelyterhelés elviselésére. A korszerűsítés során átépítettek három közúti hidat és a csaknem tíz kilométeres szakasz elején egy új körforgalom is létesült. A felújításhoz kapcsolódóan részlegesen átépítették a behajtókat és a járdákat, valamint egy buszöblöt is áthelyeztek.

A szakaszon 2010 márciusa óta folynak a munkálatok. Ősszel a szakasz 95 százalékának műszaki átadása megtörtént, kilenc kilométert már a végleges forgalmi rendnek megfelelően használhatnak a közlekedők. A régészeti munkálatok miatt a beruházás csaknem 1 kilométerén még dolgoznak, a korszerűsítés teljes befejezése 2011 májusára várható. A beruházás kivitelezését a szabályszerű közbeszerzéssel kiválasztott Magyar Aszfalt Kft. végzi.

„Azzal, hogy a felújított útpálya alkalmassá vált a nagyobb tengelyterhelésű járművek közlekedésére, sokkal biztonságosabb lett a forgalom ezen a fontos útszakaszon” – mondta Loppert Dániel, a beruházó NIF Zrt. kommunikációs vezetője.

A fejlesztést 50 százalékban hazai forrásból, 50 százalékban pedig európai uniós támogatásból, a Kohéziós Alap társfinanszírozásával valósítják meg.