Megújul a 76-os főút Zala megyében

Újabb szakaszon erősítik meg a 76-os főutat a már folyó beruházások mellett. A felújítás során az út Zala megyei szakasza nagy teherbírású burkolatot kap. A beruházáshoz szükséges több mint 9 milliárd forint nagy részét az Európai Unió biztosítja – tájékoztatott a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt.

Több mint 26 kilométer hosszon korszerűsítik a 76. számú országos főutat. A főút érintett Zala megyei szakaszán a meglévő útelemeket szabványosítják, korszerűsítik, és a 11,5 tonnás tengelyterhelésnek megfelelően erősítik meg a burkolatot. A megerősítéssel párhuzamosan a külterületi szakaszokon 12 méteres koronaszélességet alakítanak ki, és egy rövidebb szakaszon magassági korrekciót is végeznek.
A beruházás során két új körforgalmú és 11 új kanyarodó sávos csomópontot építenek, illetve a meglévőket felújítják. Összesen több mint 10 kilométeren kapaszkodósávokat is kialakítanak, valamint átépítenek három hidat. Zalacsány és Nagykapornak határában forgalomcsillapító szigeteket hoznak létre, egyéb esetekben a csomópontok töltik be ezt a funkciót.

„A javuló közlekedési feltételek biztonságosabbá és gördülékenyebbé teszik a régió forgalmát – mondta Loppert Dániel, a beruházó NIF Zrt. kommunikációs vezetője. – Az útszakasz felújítása várhatóan hozzájárul új munkahelyeket teremtéséhez is a Nyugat-Dunántúlon” – tette hozzá a szakember.

A beruházás tizenegy építési szakaszból áll, közülük nyolcon folynak a munkálatok. Három rövidebb szakasz szinte teljesen elkészült, két építési szakasz a befejezés közelében van, míg további három építési szakasz készültsége 20 százalékos. Az útépítési munkálatok a téli időszakban szünetelnek, de a terület-előkészítési munkákkal folyamatosan haladnak annak érdekében, hogy tavasszal a kivitelezés akadálytalanul folytatódhasson.  A beruházást ez év végére tervezték befejezni, a határidőt azonban várhatóan módosítani kell a kedvezőtlen időjárás, az elhúzódó régészeti munkálatok, valamint a részleges területhiány miatt.

A NIF Zrt. a Colas Építő Zrt.-t szabályszerű pályázaton választotta ki kivitelezőnek, jelenleg ennek jogutódja, a Colas Út Zrt. végzi a munkálatokat. A projekt a Közlekedés Operatív Program (KÖZOP) részeként valósul meg, az Európai Regionális Fejlesztési Alap (ERFA) társfinanszírozásával. A támogatás teljes összege csaknem bruttó 9,3 milliárd forint, ebből 15 százalék az operatív programon belüli hazai forrás, 85 százalék pedig uniós támogatás.