Korszerű utakon Ukrajnába

A múlt év novembere óta gyorsabban és biztonságosabban közlekedhetünk a magyar–ukrán határra vezető 41-es főúton. A két ütemben elkészült beruházás során kiszélesítették és új burkolattal látták el a felújítással érintett útszakaszokat. Az összesen mintegy 13 kilométernyi útszakasz rekonstrukciós munkálatai 50 százalékban európai uniós forrásból valósultak meg – tájékoztatott a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt.

A 41. számú főút Nyíregyházát köti össze a beregsurányi magyar–ukrán nemzetközi határátkelőhellyel, ezáltal a beregi – Tisza által elzárt – térséget kapcsolja be az országos vérkeringésbe. A munkálatok keretében két ütemben az óránként 90 kilométeres sebességre tervezett kétszer egy sávos elsőrendű főút burkolatát alkalmassá tették a 11,5 tonnás tengelyterhelésre és kiszélesíttették a Vásárosnamény és Beregsurány közötti külterületi szakaszokon.

A beruházás első ütemében négy hosszabb szakaszon összesen 10,5 kilométer hosszon épült át az út, valamint öt kis hidat is kiszélesítettek, illetve egyet áteresszé építettek át. Ennek az ütemnek a kivitelezését a szabályszerű közbeszerzési eljáráson kiválasztott  EK Vásárosnamény Konzorcium végezte el.

A második ütemben Vásárosnamény és Beregsurány között két hosszabb és négy rövid külterületi szakasz épült át összesen 2,6 kilométeren. Itt is kiszélesítették az útpályát, valamint megerősítették az útburkolatot úgy, hogy 11,5 tonnás tengelyterhelésű járműveket is elbírjon. Az érintett települések lakott területének határán a biztonságosabb közlekedés érdekében öt forgalomcsillapító sziget épült. A második ütem kivitelezője a Magyar Aszfalt Kft. volt.

„A felújítás után ezen az országhatárhoz vezető, kiemelt fontosságú úton gyorsabban és biztonságosabban közlekedhetünk, ami kihatással lehet a térség versenyképességére is” – mondta Loppert Dániel, a NIF Zrt. kommunikációs vezetője.
A projekt az Európai Unió támogatásával, az ISPA/Kohéziós Alap társfinanszírozásával valósult meg, fele részt hazai, fele részt uniós forrásból.