Megújul a 86-os főút

Új burkolatot kap a 86-os főút Csorna és Mosonmagyaróvár között. Az útszakasz felújítási munkálatai várhatóan nyár végén fejeződnek be. A beruházást döntően uniós forrásokból finanszírozzák.

Egyszerre több helyen is folyik a 86. számú főút felújítása, Győr-Moson-Sopron megyében Mosonmagyaróvár és Csorna között 11,5 tonnás tengelyterhelésű járművek számára is alkalmassá teszik a főutat.

A kétszer egy sávos főúton új nyomvonalat nem alakítanak ki, a meglévő burkolatot erősítik meg 1,5–2,0 centiméter profilmarás után 15 centiméteres új aszfaltréteg terítésével. Kivételt képez egy 3 kilométeres szakasz Bősárkány térségében, ahol teljes burkolatcserére kerül sor 19 centiméter új aszfaltréteg beépítésével.
A feladatok között szerepel forgalomcsillapító szigetek építése Bősárkány és Jánossomorja lakott területének kezdeténél és végénél. A beruházás során egyebek mellett összesen hét csomópontot és két műtárgyat – a Rábca és a Hanság-főcsatorna felett átívelő hidakat – újítanak fel, valamint kialakítanak két ívkorrekciót is. A 33 kilométeres útszakaszon a felújítási munkálatok a tervek szerint 2011 harmadik negyedévében fejeződnek be.

A beruházó Nemzeti Infrastruktúra-fejlesztő (NIF) Zrt. a kivitelező Teerag-Asdag Építőipari és Kereskedelmi Kft.-t szabályszerű pályázaton választotta ki. A projekt a Közlekedés Operatív Program (KÖZOP) részeként valósul meg az Európai Regionális Fejlesztési Alap (ERFA) társfinanszírozásával. A beruházás összege bruttó 4,72 milliárd forint, ebből 15 százalék az operatív programon belüli hazai forrás, 85 százalék pedig uniós támogatás.