LEASZFALTOZTUK BÉKÉSCSABÁN A GYÁR ÉS KEREKI UTCÁKAT, FORGALOMKORLÁTOZÁS LESZ A SZERDAHELYI UTCAI ÁTJÁRÓ KÖRNYEZETÉBEN

A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. beruházásában megújul Békéscsaba állomása és átépülnek a környező közúti kapcsolatok. A héten a Csaba-2013 Konzorcium leaszfaltozta a Gyár és Kereki utcákat, a jelenlegi állapot ideiglenes, a végleges több rétegű aszfaltburkolat, a kerékpársáv és járda kialakítása jövő év 2. negyedévében várható. A Szerdahelyi és Franklin utcák találkozásában a jelenlegi szintbeni átjáró helyett a fejlesztésnek köszönhetően biztonságos közúti aluljárót építtet a NIF Zrt. 2x1 forgalmi sávval, az út szintjétől elkülönített járdával és kerékpársávval. 

A héten megtörtént a Gyár és Kereki utcákban az ideiglenes aszfaltburkolat terítése. A közlekedők a korábbi burkolatlan részen 5 centiméter vastag, 6 méter széles, egyrétegű aszfaltszőnyeget használhatnak a korábban zúzalékos burkolattal megerősített útszakaszon. A végleges állapot – a betonalap, az alapréteg, a kötőréteg és a kopóréteg – kialakítását a kivitelező jövő év első felében kezdi meg. A 2×1 forgalmi sáv mellett járda és kerékpársáv szolgálja majd a biztonságos közlekedést.

Jövő héten hétfőn a Csaba-2013 Konzorcium lezárja a közúti forgalom elől a Szerdahelyi utcai átjárót, mert a munkálatok olyan fázisba érkeztek, ami mellett nem tartható fenn a gépkocsi forgalom. Az ütemezés szerint várhatóan december közepéig kell korlátozásra számítani az autósoknak. Kerékpárral és gyalogosan az átjáró használata folyamatosan biztosított marad.

A kivitelező a 240 méter hosszú aluljáró építéséhez 2014. március elején kezdett hozzá, első fázisban a belváros felőli oldalon folytak a munkálatok, majd ezt követően nyáron a jaminai oldalon is elvégezték az aluljáró vasút alatti részének az alapozását, a munkatér elhatárolását, a résfalazást és a szerkezetépítést. A közúti aluljárónak a vasúttal történő keresztezését az aluljáró felett 5, egymás mellé épített acél tartóbetétes vasbeton lemezhíd teszi lehetővé.

A 15 méter szélességű aluljáró kialakításához összesen 25 000 m3 földmunkára lesz szükség, az építéséhez 12 000 m3 beton és 1 000 tonna betonacél szükséges, az 5 vasúti híd össztömege 310 tonna.

Az aluljáró a közúti forgalom számára várhatóan jövő év decemberében lesz megnyitva. A Szerdahelyi utcai átjáró minél rövidebb idejű lezárása érdekében mind hétvégi, mind pedig éjszakai munkavégzés is várható. Kérjük a lakosság megértését és türelmét a munkálatok során.

A Békéscsabát érintő vasúti korszerűsítés 34,9 milliárd Ft-ból valósul meg 85% európai uniós és 15% állami forrás felhasználásával.

A beruházással kapcsolatos további információért kövesse a www.facebook.com/nifzrt oldalt.