Péntek déltől már használható az M86 újabb szakasza Szeleste és Hegyfalu között

Már közel 26 km hosszan Szombathelytől Hegyfaluig gyorsforgalmi úton lehet közlekedni. Csökken a menetidő a két város között, valamint Pósfa és Hegyfalu tehermentesül a napi közel 3000-4000 tehergépjármű forgalma alól. A 84. sz. főút is biztonságosabbá vált azáltal, hogy megszűnt a szintbeli átkelés, helyette különszintű átvezetéssel lehet haladni a Hegyeshalom-Porpác vasútvonal felett.

Az M86 gyorsforgalmi út két ütemben épül, a 7,5 km szakasz kivitelezése Szeleste és Hegyfalu között befejeződött, a Szeleste-Csorna közötti 33,4 km hosszú szakaszt 2016 őszétől használhatják a közlekedők.

A Szeleste és Hegyfalu közötti 2×2 sávos új nyomvonalú szakaszon 12 híd, 1 különszintű csomópont, 2 körforgalom épült. A hidak közül egyik vadátjáró funkcióval épült, egy másik pedig a Hegyeshalom-Porpác vasútvonal felett. A szakasz teljes hosszában, mindkét oldalon vadvédő kerítést telepítettünk. A beruházás befejeztével tovább csökken a menetidő Szombathely és Hegyfalu között, Pósfa és Hegyfalu községek tehermentesülnek a napi közel 3000-4000 tehergépjármű forgalma alól.

A 84.sz. főút is biztonságosabbá vált azzal, hogy e projektnek a részeként külön szinten került átvezetésre a Hegyeshalom-Porpác vasútvonal felett.

Hende Csaba Szombathely térségének országgyűlési képviselője kiemelte: „Hatalmas lépéssel kerültek közelebb Vas megye lakói egy évtizedes álmuk megvalósulásához, az M86-os főút teljes hosszának gyorsforgalmi autóúttá fejlesztéséhez. A következő nagy közútfejlesztés Vas megyében a Szombathelyet Kőszeggel összekötő négysávos gyorsforgalmi út megépítése, amely csatlakozhat majd az osztrák S31-es gyorsforgalmi autóúthoz.”

Ágh Péter Vas megye fejlesztési miniszteri biztosa, országgyűlési képviselő hozzátette: „A kormány régi adósságot törlesztett, amikor 2010-től elindította sés felgyorsította az M86 fejlesztésének addigi döcögő munkálatait.”

Loppert Dániel, a NIF Zrt. kommunikációs igazgatója elmondta: „Vas megyében ez az első olyan gyorsforgalmi paraméterekkel megépített szakasz, melyen ún. H3-as visszatartási fokozatú szalagkorlát épült az elválasztó sávban, biztosítva ezzel a napi több mint 3000 nehézgépjármű biztonságosabb és balesetmentesebb közlekedését. A gyorsforgalmi út másik szakasza jó ütemben halad, a Hegyfalu-Csorna között a teljes 33,4 km hosszon dolgoznak. A szakasz felén már beépítésre került a két alsó réteg aszfalt, október hónapban a kopóréteg építése is megkezdődik.”

A kivitelezést nettó 15.986.998.570 forint értékben a CE M86 I. Konzorcium (Colas Út Zrt., Euroaszfalt Kft.) végezte.” A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium megbízásából a NIF Zrt. beruházásában a fejlesztés uniós és hazai források felhasználásával valósult meg.

2015. szeptember