MA DÉLTŐL A TELJES HÉVÍZ ELKERÜLŐ UTAT HASZNÁLHATJÁK AZ AUTÓSOK

A csaknem 11 km hosszú hévízi elkerülő részben új nyomvonalon épült, tehermentesítve Hévíz belvárosát az átmenő forgalom alól. A teljes szakaszt 2014. november 27-én, déltől forgalomkorlátozás nélkül használhatják a közlekedők. Az elkerülő utat Manninger Jenő a térség országgyűlési képviselője, Kepli József, Hévíz alpolgármestere és Loppert Dániel, a NIF Zrt. kommunikációs vezetője adták át.

A beruházás négy tervezési szakaszból állt, kivitelezése azonban egy időben, párhuzamosan történt. Az első szakaszt Keszthely és Alsópáhok között 2012. október 5-én helyeztük forgalomba. A következő két rész, Alsópáhok–Felsőpáhok településeket és a Hévízt elkerülő út új nyomvonalon épült meg, több mint 7 kilométeren.
A 75. sz. út csomópontját Felsőpáhokkal és Hévízzel összekötő szakasz építése 2013. szeptember 26-án fejeződött be, míg a Hévíz – Felsőpáhok összekötő út – Zalaköszvényes közötti út kivitelezése, 2014. októberében zárult. A negyedik ütem, több mint 2 km hosszan Zalaköszvényestől indul és érinti a meglévő 7351. sz. önkormányzati út  nyomvonalát, melynek korrekciójával és felújításával együtt a meglévő 76. számú főútig, azaz az alsómándpusztai csomópontig tart. A munkák itt szintén 2014. októberében fejeződtek be.

Manninger Jenő, a térség országgyűlési képviselője elmondta: „Ezzel az utolsó szakasszal lett teljes a Keszthely és Hévíz városait tehermentesítő elkerülő útrendszer, másrészt a nemrég elkészült zalaegerszegi korszerű 
útszakasz is jobb megközelítést biztosít nyugatról, így hozzájárul ahhoz, hogy Keszthely és Hévíz nemzetközileg is minél jelentősebb turisztikai térség legyen. Az előkészületben lévő fenékpusztai szakasz és a 76-os 8-as kiépítése az M7-es Ausztria irányában a jövőben mindenképp indokolt és hozzájárul a térség gazdasági fejlődéséhez.

Loppert Dániel, a NIF Zrt. kommunikációs vezetője hozzátette: „A sikeres forgalomba helyezési eljárást követően a hévízi elkerülő út a mai naptól teljes hosszban, forgalom- és sebességkorlátozás nélkül használható.  A fejlesztés a Nemesbüki bekötőút 700 m hosszú rövid szakaszán még jövő májusig folyamatban lesz. A beruházás során 150.000 nm aszfaltburkolatot, 420.000 m3 töltést építettek be. Zalaköszvényesnél, az ún. „köszvényesi csomópontnál” 342 m hosszon zajvédő falat és 9,2 km-en vadvédő kerítést építettünk ki.”

A projekt a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium megbízásából a NIF Zrt. beruházásában 85% európai uniós és 15% állami forrás felhasználásával valósul meg. A beruházást a Hévíz 09’ Konzorcium, nettó 4,4 milliárd forint értékben végzi.

A beruházással kapcsolatos további információért kövesse a www.facebook.com/nifzrt oldalt.