Javulhat a közlekedés a 76-os főúton

Gyorsulhat a forgalom Hévíz térségében, mivel megkezdődött a várost elkerülő útszakasz építése. A két országos főutat is érintő beruházást nagyrészt Európai Uniós forrásokból finanszírozzák. A munkálatok a tervek szerint jövő év novemberében fejeződnek be.

A 71. számú főút Keszthelyt elkerülő szakaszának korszerűsítése és a 76. számú főút 11,5 tonnás megerősítése, vagyis a már folyamatban lévő korszerűsítési munkálatok mellett megkezdődött a kivitelezése annak a részben új nyomvonalon épülő útszakasznak, amely Hévíz belvárosát tehermentesíti az átmenő forgalom alól. Az elkerülő út összesen 12 kilométer hosszú lesz, ennek része lesz a 75. számú főút egy korszerűsített szakasza, továbbá egy új útszakasz is, amely új nyomvonalként a 76. számú út részévé válik. A kétszer egy sávosra, illetve mintegy 3,5 kilométer hosszon a kapaszkodósávok és csomóponti sávok miatt kétszer két sávosra tervezett úton a megengedett legnagyobb sebesség óránként 90 kilométer lehet.

A munkálatok során korszerűsítik és 11,5 tonna tengelyterhelést is elbíró burkolattal látják el a 76. számú főút új nyomvonalaként a meglévő 75. számú főutat Keszthely és Alsópáhok között. Ennek az útszakasznak a vízszintes és magassági korrekciója is szükséges, mivel jelenleg nem felel meg a főutakra vonatkozó műszaki előírásoknak. A kivitelezési feladat tartalmazza emellett az Alsópáhok–Felsőpáhok és Hévíz településeket elkerülő út új nyomvonalon történő megépítését, valamint Zalaköszvényes térségétől a meglévő 76. számú főútig (az alsómándpusztai csomópontig) a meglévő összekötő út megerősítését, korrekcióját is.

A munkálatok során egy külön szintű és egy körforgalmú, valamint négy járműosztályozós csomópontot építenek, továbbá külön szintű kerékpárutat és ugyancsak külön szintű földútátvezetést is kialakítanak. (A projekt tartalmazza a nemesbüki bekötőút és a zalaköszvényesi bekötőút korszerűsítését is.) A kivitelezési munkálatok a tervek szerint 2011 novemberében fejeződnek be.

A beruházó Nemzeti Infrastruktúra-fejlesztő (NIF) Zrt. szabályszerű pályázaton választotta ki kivitelezőnek a Hévíz ’09 Konzorciumot, bruttó 5,4 milliárd forint nyertes áron. A projekt a Közlekedési Operatív Program (KÖZOP) részeként valósul meg az Európai Regionális Fejlesztési Alap (ERFA) társfinanszírozásával. A támogatás aránya 100 százalék, ebből 15 százalék az operatív programon belüli hazai forrás, 85 százalék pedig uniós támogatás.