Előkészületben a 37-es út felújítása

Felújítják a közutakat Szerencs és Tokaj térségében: a Nemzeti Infrastruktúra-fejlesztő (NIF) Zrt. megbízásából megkezdődött a körzet egyik fő közlekedési útvonala, a 37-es főút korszerűsítésének előkészítése. Várhatóan több szakaszon megerősítik a burkolatot, és – többek között – új kerékpáros útszakaszokat is kiépítenek. Az előkészítést döntő részben az Európai Unió finanszírozza.

A szerencsi 2,4 km hosszú átkelési szakasz folyamatban lévő átépítésével párhuzamosan megkezdődtek az előkészületek a 37. számú főút Gesztely és a 38 sz. főút csomópontja közötti szakaszának felújítására. A tervek szerint a főúton több szakaszon – pontosítva a 8+444 – 39+800 kilométerszelvények között összesen több mint 28 kilométer hosszon – 11,5 tonna tengelyterhelésű járművek számára is járhatóvá teszik az útpályát. Emellett várhatóan szélesítik is az utat, és helyenként előzési sávokat építenek ki, amelynek pontos helyeit és hosszúságát az engedélyezési tervezés során jelölik ki.

A 37. számú főút jelentős forgalmat bonyolít le, a rajta közlekedő járművek száma meghaladja a tízezret, ennek mintegy tíz százaléka nehézgépjármű.

A tervezés során a biciklistákról sem feledkeznek meg: azokon a szakaszokon – hozzávetőleg 6 kilométer hosszon –, ahol a kerékpározást a párhuzamosan futó utak nem teszik lehetővé, kerékpárút is épülhet. Ugyancsak tervezik a csomópontok korszerűsítése mellett néhány csomópont megszüntetését és ennek kapcsán párhuzamos összekötő utak építését, valamint a csomópontok és meglévő hidak, átereszek szükség szerinti átépítését is.

Az előkészítési munkálatok során elkészült a megvalósíthatósági tanulmány. A szükséges előzetes engedélyek megszerzése és az előzetes dokumentációk, tervek elkészítése megtörtént, a további részletes – köztük az EVD, az engedélyezési és kiviteli – tervek kidolgozására a közbeszerzési eljárás megindítása előkészületben van. Az előkészületi munkálatok várhatóan 2013 végére fejeződnek be, az érdemi kivitelezés így jóm esetben 2014-ben indulhat.

A beruházás előkészítésére a Közlekedési Operatív Program (KÖZOP) keretén belül több mint bruttó 747 millió forint áll rendelkezésre, aminek 15 százaléka hazai forrás, 85 százalékát pedig az Európai Regionális Fejlesztési Alap (ERFA) fedezi.