Folytatódik a 47-es út korszerűsítése

Hamarosan megkezdődnek a felújítási munkálatok a 47-es főút újabb szakaszán. Ezúttal Békéscsaba és Mezőberény között 12 kilométeren kap új, nagyobb teherbírású burkolatot a nagy forgalmú országos főút. A kivitelezés az Európai Unió pénzügyi támogatásával valósul meg.

Több részletben újítják fel a 47-es főutat – a Mezőberény és Békéscsaba közötti szakaszon várhatóan október közepén kezdik meg a kivitelezési munkálatokat. A beruházás első ütemének keretében csaknem 12 kilométer hosszon erősítik meg a burkolatot úgy, hogy 11,5 tonna tengelyterhelésű járművek is közlekedhessenek rajta. A beruházó Nemzeti Infrastruktúra-fejlesztő (NIF) Zrt. a kivitelező Teerag-Asdag Kft.-t szabályszerű közbeszerzési eljárás keretében választotta ki. A tervek szerint a felújított pályaszakasz műszaki átadása 2011 augusztusában kezdődhet meg.

A kivitelezési projekt második ütemében a Szajol–Békéscsaba–Lökösháza vasútvonal felújításához kapcsolódva közúti felüljárót építenek a megújuló vasútpálya fölé. Ennek munkálatai hozzávetőleg jövő júniusban kezdődnek és várhatóan egy évvel később fejeződnek be. A kivitelező kiválasztása az év végén indulhat el.

„A felújítás nyomán gyorsabb és biztonságosabb lesz a közlekedés a nagy forgalmú főúton” – mondja Loppert Dániel, a NIF kommunikációs vezetője. A javuló közlekedési feltételek a szakember szerint növelik a térség versenyképességét, így csökkenhet a munkanélküliség is.

A fejlesztés az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap (ERFA) társfinanszírozásával a Közlekedés Operatív Program (KÖZOP) részeként valósul meg. A támogatás összege bruttó 4,8 milliárd forint, ebből 15 százalék az operatív programon belüli hazai forrás, és 85 százalék származik az ERFA-ból.