JELENTÉS AZ M0 ÚTGYŰRŰ DÉLI SZEKTORA BŐVÍTÉSI MUNKÁINAK 2010. SZEPTEMBER HAVI HELYZETÉRŐL

Híd-, támfal- és töltésépítés, betonozás az M0-ás déli szakaszán

Az M1-M6 szakaszon folytatódtak a megkezdett hídkivitelezési munkák. A terveknek megfelelően zajlik a védő- és javítóréteg valamint a pályaszerkezeti alapréteg beépítése. Már az autósok számára is látványos, érzékelhető módon történik a T1-es támfal szerkezeti részeinek megvalósítása és a nagy teherbítású betonpálya-próbaszakasz építése is. A szakasz teljes hosszában zajlik a vízelvezetés-kilépítési munka, a pálya víztelenítése. 2010. szeptember 16-án rézsücsúszás történt a a 4-es és az 5-ös kilométer között. Közvetlen élet- és balesetveszély nem állt és nem áll fent a munkaterületen. A rézsücsúszás a sok esővel, a közelmúltban történt két kisebb földrengéssel, valamint a terület geológiai, morfológiai sajátosságaival magyarázható. A beruházó, a tervező és a kivitelező haladéktalanul megkezdte a történtek alapos elemzését.

Az M6-51. sz. főút közötti szakaszon elkezdődött a műtárgyak próbacölöpözése, így például a Soroksári-Duna-ágban is ezen dolgozik a kivitelező. A Hárosi-Duna-ágban is hozzáláttak a hídépítés előkészületi munkáihoz, egyelőre a töltésépítés van napirenden. Zajlik a szerelőtér kialakítása, a terület előkészítése, a bejáróutak kialakítása. Ezzel egyidőben folyik a híd acél felszerkezeteinek gyártása. A 6-os út és  a Hárosi híd között valamint a Csepel-szigeti szakaszon folytatódott a töltéstest kialakítása. Utolsó fázisához érkezett a Növény utcai régészeti lelőhely feltárása, ennek lezárulta után ezen a területen is elkezdődik a kivitelezés.

Az 51. sz. főút-M5 szakaszon folytatódott a töltéstest kialakítása az 5-ös főúti csomópontban. Ugyanitt, továbbá az 51-es úti csomópontban átereszeket hoznak létre és záportározót építenek. A főpálya nyomvonalán, a 26-os és a 28-as km között folytatódnak a töltésépítési munkák, ezzel együtt zajlik a csomóponti le- és felhajtó ágak töltésépítése is. A főpálya egy szakaszán még dolgoznak a régészek, ha végeztek a leletmentéssel, akkor ott is megkezdődhet az építkezés feszes ütemű előkészítése.