Új utakon Szombathely térségében

Az év végétől Szeleste község várhatóan mentesül az átmenő forgalom alól, a tervek szerint ekkorra átadják a 86-os számú főút községet elkerülő szakaszát. Az új útszakasz révén gyorsabbá és biztonságosabbá válik a térség közúti közlekedése.

Várhatóan az ősz végére készül el a 86-os főút Szeleste községet elkerülő szakasza. A beruházás az országos közút Szombathely térségében folyó komplex fejlesztésének része. Az új nyomvonalon megépülő elkerülő út a Szombathely-Vát szakaszt, és a Vát települést elkerülő utat követő beruházás. Az óránként 110 kilométeres sebességre tervezett, 2×2 forgalmi sávos útszakasz új nyomvonalon épül meg 3,76 km hosszon, valamint a Vátot elkerülő úton 1,5 kilométer hosszon a 88-os főút csomópontjától a 2×1 sávot 2×2 sávosra egészítik ki melléépítéssel.

A beruházás során az útszakaszon egy felüljárót és egy hidat is építenek. Emellett egy sor környezetvédelmi beruházás is megvalósul, közöttük vadvédő kerítés és biofiltrációs árok, valamint növénytelepítést is végeznek.

A beruházó Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF Zrt.) nyílt pályázaton választotta ki a kivitelező a Magyar Aszfalt Kft.-t. A kivitelezés szerződéses összege 2 495 981 017 forint + áfa. Az építést a tervek szerint 2010. negyedik negyedévében fejezik be és  a negyedév végén forgalomba is helyezik az új útszakaszt.

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával a Közlekedés Operatív Program (KÖZOP) részeként valósul meg. A támogatás aránya 100 százalék, ebből 15 százalék az operatív programon belüli hazai forrás, 85 százalék pedig európai uniós támogatás. A támogatás összege bruttó 3 688 213 020 forint.