Elkészült a Palin elkerülő út

A műszaki átadást követően csütörtökön 12:00 órakor átadjuk a forgalomnak a 74. számú főút új, négy és fél kilométeres szakaszát, vagyis a Nagykanizsa-Palin elkerülő utat. A beruházás megvalósulását az Európai Regionális Fejlesztési Alap (ERFA) társfinanszírozása tette lehetővé.

A 74. számú főút Vasvár és Zalaegerszeg kapcsolatát biztosítja Nagykanizsával. A város Palin településrészén átvezető útszakasz az utóbbi években nagyon erős forgalmat vezetett le, balesetveszélyessé vált. Az új elkerülő szakasz 4,5 kilométeren, kétszer egy forgalmi sávval épült meg Palint nyugatról kerülve. Az út az M7-es autópálya Nagykanizsa-Észak csomópontjától indul, és a Principális-csatorna hídjánál csatlakozik a 74. számú főúthoz, közvetlenül a Nagykanizsa–Zalaegerszeg vasútvonal mellett haladva, észak–déli irányban.
A kivitelezést végző Terrag-Asdag Kft.-t a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. nyílt közbeszerzési eljáráson választotta ki. A munka során a kivitelező 66 ezer köbméter kavicsot terített le és tömörített az ingoványos altalajon. 49.500m2 felületen történt aszfaltbeépítés. Az útszakaszon három csomópont került kialakításra, gyalogos vasúti átjáró létesült, és a projekt részeként megépült a zsigárdmajori bekötőút csatlakozása is.

A palini elkerülő út megépítése két évet vett igénybe.

A környéken élők számára az elkerülő út a lakott környezet tehermentesítését, a gyorsabb, biztonságosabb közlekedés feltételeit teremti meg. A NIF Zrt. számítása szerint az új út közvetlenül és közvetve naponta 8.000 helybeli és átutazó életébe hoz kedvező változást.

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósult meg az Új Magyarország Fejlesztési Terv égisze alatt, a Közlekedés Operatív Program közúthálózat-fejlesztési prioritásán belül. A palini elkerülő építése közel 2 milliárd forintba került, ennek 85 százalékát az EU finanszírozta, a maradék 15 százalék hazai forrás volt.

A palini elkerülő út és az idén januárban a forgalomnak átadott 61. számú főút Zala megyei szakaszainak burkolatfelújítása mellett idén tervezetten további nagyszabású útépítés is befejeződik Nagykanizsa térségében: a és a 61. számú főút nagykanizsai elkerülő szakasza.

 

Titkárság és Kommunikációs Iroda
Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt.