SAJTÓKÖZLEMÉNY – A nyár végére elkészülhet a 4-es főút megerősítése Hajdú-Bihar megyében

Az elmúlt hónapok esős, viharos időjárása nehezítette, de nem állította meg a Hajdúságban az útépítési munkákat. Várhatóan július végén megkezdődik a 4. számú főút Püspökladány és Hajdúszoboszló, valamint Hajdúhadház és Téglás közötti szakaszain a több mint 26 kilométeres burkolaterősítés műszaki átadása. Ezt követően már teljes szélességében járható lesz a korábbinál biztonságosabbá tett út.

Nem véletlen, hogy a nagy forgalmú főutak közül a legtöbb fejlesztés éppen a 4. számú főúton valósul meg a 2013-ig tartó uniós elszámolási időszakban, hiszen a fővárost Záhonnyal összekötő útvonal Magyarország leghosszabb és legveszélyesebb közútja. Az M3-as autópálya Nyíregyházáig történt meghosszabbítása óta ugyan már nem kizárólag ezen az úton halad az Észak-Erdély és Ukrajna felé tartó forgalom, de a Hajdú-Bihar megyei és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei szakaszok rendkívül rossz állapotba kerültek, s a városokat átszelő 4. számú főút így is vezet minden hazai baleseti statisztikát. Az elmúlt három évben a 323 kilométeres főúton több mint ezer baleset történt, s ebből minden tizedik halálos volt.
A mostani burkolatmegerősítésekkel a Hajdúságban Püspökladány és Hajdúszoboszló, valamint Debrecen után Hajdúhadház és Téglás, vagyis a szabolcsi megyehatár között több mint 26 kilométeren készül kiváló minőségű, a korábbinál szélesebb útpálya. A kivitelező Colas Építő Zrt. négy új csomópontot épít ki ezeken a szakaszokon, és felújítja a Keleti-főcsatorna hídját is.

„A tavaly szeptemberben elkezdett munkákkal ez év július végéig kell végeznie a kivitelezőnek” – erősíti meg Fazakas Orsolya, a beruházó Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. kommunikációs vezetője. A Hajdú-Bihar megyei szakaszok burkolatának megerősítése mellett hasonló munkák folynak jelenleg csaknem 50 kilométeren a 4. számú főút Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei részén is, valamint épül a Kisújszállást elkerülő, illetve a Debrecent elkerülő új útszakasz is.
Hamarosan befejeződik a Keleti-főcsatorna hídjának felújítása. Püspökladány és Kaba között már aszfaltoztak, Kaba és Hajdúszoboszló között még tart az új burkolat készítése és a földútcsatlakozások kiépítése. A megyehatáron, Téglásnál készül az új csomópont, emellett több mint 2 kilométer hosszon új közvilágítás épül ki, és 391 új közúti jelzőtábla kerül a főút mellé.
A 4. számú főút Hajdú-Bihar megyei szakaszain a burkolatmegerősítések összes költsége 3,4 milliárd forint. Ennek az összegnek 85 százaléka uniós támogatás, 15 százaléka pedig hazai költségvetési forrás.
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg.


Fazakas Orsolya
kommunikációs vezető
06 20 922 2308

Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt.