SAJTÓKÖZLEMÉNY – A NIF Zrt. megkezdte a Tisza M-43 Konzorciummal kötött szerződéstől való elállás előkészítését

Az M43 autópálya beruházója, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. megkezdte a szerződéstől való elállás előkészítését a II. szakasz kivitelezőjével, a Tisza M-43 Konzorciummal.

Mint ismeretes, a Szeviép Zrt, a Tisza M43 Konzorcium egyik tagja a közelmúltban csődvédelmet kért. Ezen eljárás során derült ki, hogy a Konzorcium, illetve annak tagjai megsértették a hatályos szerződéses feltételek több pontját, vagyis hogy a szerződött alvállalkozók a teljesítések egy részét további alvállalkozókra bízták. A nem közvetlenül szerződött alvállalkozók egy része a fenti konzorciumi tag – és egyben a konzorciumvezető alvállalkozója – csődje okán nem jut hozzá az igazolt teljesítéseinek ellenértékéhez.

Ezen kár elhárítása érdekében a beruházó és a kivitelező egyeztetést tartott, ahol a Megrendelő kifejtette, hogy a tiltott alvállalkozásba adás megszűntetésével, illetve a már elvégzett alvállalkozói teljesítések elismerésével, a konzorciumi egyetemleges felelősség deklarálásával és a fizetési szándék konzorcium általi megerősítésével elhárulhat az a közvetlen kárveszély, mely a Megrendelőt a szerződés megszegése miatti a szerződéstől való elállásra kényszerítené.

A beruházó értékelése szerint a jelenleg kialakult helyzet, így a ki nem fizetett alvállalkozók munkaterületen folytatott akadályozó tevékenysége (lezárások és megépített létesítmények elbontása, stb.) veszélyezteti az M43 autópálya megvalósulását és későbbi üzemét, tehát a Megrendelő kárenyhítési, kárelhárítási törekvései nem teljesülnek.

A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. ezért a szerződés megszegése miatt megkezdte a szerződéstől való elállás előkészítését.

Társaságunk elnök-vezérigazgatója, Reményik Kálmán egyeztetett az alvállalkozók képviselőjével és ígéretet tett arra, hogy a holnapi nap folyamán személyesen tájékoztatja a fejleményekről.

Az alábbi linkre kattintva olvasható:
Reményik Kálmán levele a Tisza M43 Konzorciumhoz

 

További információ:

Fazakas Orsolya
kommunikációs vezető
06 20 922 2308

Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt.