SAJTÓKÖZLEMÉNY – A Tisza M-43 Konzorcium nem nyilatkozik az alvállalkozói követelések megvásárlásáról

Az M43 autópálya beruházója, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. ugyan közvetlen befolyással nem bír az alvállalkozói követelések kifizetésére, de a Társaság a Tisza M-43 Konzorcium felé a Szeviép Zrt. fizetésképtelensége miatt kialakult helyzet haladéktalan kivizsgálását rendelte el. A NIF Zrt. felszólította a kivitelező konzorciumot, nyilatkozzon arról, hogy az egyetemleges konzorciumi felelősségvállalás keretein belül átvállalják-e a konzorciumi tagok az alvállalkozói követeléseket. A konzorcium tagjai azonban nem nyilatkoznak az alvállalkozói követelések megvásárlásáról.

Mint arról már a közvélemény is értesült, az M43 autópálya egyik kivitelezőjének, a Tisza M-43 Konzorciumnak egyik tagja, a Szeviép Zrt. fizetésképtelenség miatt csődvédelmet kért 2010 áprilisának utolsó hetében, ezáltal veszélybe került több alvállalkozói számla kifizetése.

Mivel a beruházó NIF Zrt. csakis a kivitelező konzorciummal áll szerződéses jogviszonyban, közvetlen befolyást nem tud gyakorolni az alvállalkozói kifizetésekre, felelőssége a konzorcium követeléseinek teljesítésénél ér véget. Beruházóként azonban felelősnek érzi magát az iparágban kialakult helyzetért, továbbá az iparágban tisztességesen dolgozó alvállalkozókért, ezért fontosnak tartja, hogy az alvállalkozói szerződések jogos ellenértéke kifizetésre kerüljön.

A NIF Zrt. ezért egyeztetéseket folytatott a konzorciummal és az alvállalkozókkal, melynek eredményeképpen megállapították, a fővállalkozó esetenként a fővállalkozói szerződéstől eltérő alvállalkozó tevékenységet folytatott, ezért kerültek veszélybe a kifizetések.

A NIF Zrt. kérte a konzorciumot, nyilatkozzon arról, hogy az egyetemleges konzorciumi felelősségvállalás keretein belül átvállalják-e a konzorciumi tagok az alvállalkozói követeléseket. A nyilatkozatot megtették, melyet követően hétfőn újabb egyeztetésre került sor. A megbeszélés során egy javaslat született a pénzügyi kötelezettségvállalás konkrét bonyolításáról, oly  módon, hogy a konzorcium két tagja – Hídépítő Zrt. és Sedesa S.A. – megvásárolja az alvállalkozók Szeviép Zrt.-vel szembeni követeléseit. Erről szóló nyilatkozatukat ma délután 16:00-ig ígérték. Sajnálattal állapítottuk meg, hogy a nyilatkozatot nem küldték meg felénk.

A NIF Zrt. a kialakult helyeztet azonnali hatállyal elemzi, és dönt a szükséges lépések megtételéről, mely akár a kivitelezői szerződés felbontását is jelentheti.

A Társaság elnök-vezérigazgatója a mai napon vizsgálatot rendelt el az összes infrastrukturális beruházásnál, tekintettel a helyzetre, melyben felelősséget érez a kivitelezésen dolgozó alvállalkozókért, családok megélhetéséért.

A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. eltökélt abban, hogy elejét vegye a hasonló helyzeteknek, sajnos azonban csekély számú eszköz áll rendelkezésére ahhoz, hogy a piac átláthatóságát befolyásolja. A helyzet megoldását morális, szabályozási és igazságszolgáltatási kérdésnek tartja.

 


Fazakas Orsolya
kommunikációs vezető
06 20 922 2308

Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt.