Összeér a szegedi elkerülő út

Teljessé válik az 5-ös főút Szegedet nyugatról elkerülő szakasza, hamarosan befejeződik ugyanis a még hiányzó 1,3 kilométeres út építése. A III. ütemben elkészülő útszakaszon 2010 végén indulhat meg a forgalom.

A tervek szerint idén a harmadik negyedévben megépítik és még az év vége előtt a forgalomnak is átadják az 5-ös főút Szegedet nyugatról elkerülő szakaszának még hiányzó 1,3 kilométerét. Az elkerülő út építésének III. ütemében megépülő szakasz az 5. számú főút 164-es kilométerénél lévő körforgalmi csomóponttól Szeged-Kiskundorozsmáig tart.

A 2×1 sávos elkerülő felüljáróval keresztezi a Cegléd-Szeged vasútvonalat és bekötőút vezet róla a Logisztikai Központhoz. A tervek szerint idén a negyedik negyedévben lezáruló beruházás során egy kétsávos körforgalmi csomópont épül, valamint szerviz- és kerékpárút is tartozik hozzá. A kivitelező már elvégezte a közműkiváltási munkák többségét – az ivóvíz- és gázvezeték, a légkábel és a kommunikációs kábel kiváltásokat.

A környezetvédelmi beruházások keretében 95 fát, csaknem 2200 cserjét telepítenek, valamint több mint 44 ezer négyzetmétert füvesítenek.

A beruházó Nemzeti Infrastruktúra-fejlesztő Zrt. (NIF) pályázaton választotta ki a kivitelező HSZ Konzorciumot. A konzorcium vezetője a Hídépítő Zrt., tagja az április 29. óta csődeljárás alatt lévő SZEVIÉP Szerkezet- és Vízépítő Zrt.

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával a Közlekedés Operatív Program (KÖZOP) részeként valósul meg. A támogatás aránya 100 százalék, ebből 15 százalék az operatív programon belüli hazai forrás, 85 százalék pedig európai uniós támogatás. A támogatás összege bruttó 2 276 080 828 forint.