JELENTÉS – M43 – 2008. november

JELENTÉS AZ M43 AUTÓPÁLYA SZEGED – MAKÓ KÖZÖTTI SZAKASZ KIVITELEZÉSÉNEK 2008. NOVEMBER HAVI HELYZETÉRŐL

A nyomvonalon vannak még olyan régészeti lelőhelyek, ahol a leletmentés és a régészeti ásatás folyik. A bozót és cserjeirtási munkák elkészültek. A nagymennyiségű eltávolított növényzetet a helyszínen ledarálták, és bioerőműbe szállították el. 

A teljes szakaszon a tárgyidőszakban töltés alapozási és töltés építési munkák folytak.  A gyenge altalaj viszonyok miatt egy olyan műszaki megoldást alkalmaznak, amely az altalaj konszolidációját (összenyomódását) segíti elő. 

Novemberben hátráltatta a munkát a csapadékos időjárás, a felázott altalaj. Ezért a kivitelezők a beszállító útvonalak minőségét megőrző karbantartási munkákat folyamatosan végzik. A tervekben figyelembe vették, hogy a lehető legkisebb szakaszon vegyenek igénybe közforgalmú, nagy leterheltségű utakat. Ahol csak lehet, szállítóutaknak földutakat használnak, melyeket megerősítenek.

A hidak, műtárgyak alapozása is elkezdődött. A Tisza-híd kivitelezési munkálatai során már befejezték a próbacölöpözést, a tárgyalt időszakban a híd cölöpözése, mélyalapozása folyt.