Elindult a Bajánsenye országhatár – Boba vasútvonal villamosítása

A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF Zrt.), mint a magyarországi vasúti fejlesztések beruházója, megkezdte a Bajánsenye (oh) – Boba, Vas, Zala és Veszprém megyéket érintő vasútvonal villamosítását.

A vonal az V. számú, Velence – Trieszt – Ljubljana – Budapest – Ungvár – Lvov – Moszkva útvonalat magába foglaló páneurópai vasúti közlekedési folyosó része.

A pálya a vasútvonal teljes hosszában jelentős nyomvonal korrekciókkal átépül, az állomások vágánygeometriája korszerűsítésre kerül. A biztosítóberendezés átalakításának eredményeként modern – elektronikus – biztosítóberendezés fog üzemelni a vonalon.

A rehabilitációs munkák tervezése 120 km/h engedélyezési sebesség és 225 kN tengelyterhelés figyelembevételével történt. Bobán megépül a deltavágány, amely irányváltás nélküli vonatközlekedést biztosít a főváros felé.

A vasútvonal villamosítását vasútüzemi, gazdasági és környezetvédelmi szempontok indokolják. A villamos vontatás valamennyi mértékadó környezetvédelmi feltételt (energia felhasználás, levegő- és talajszennyezés, hangkibocsátás, rezgés-vibrációs hatás) tekintve előnyösebb a dízel vontatásnál.


A beruházás befejezésének határideje 2010.05.31.
A kivitelezés összköltsége: 27,13 millió EUR + Áfa
Pénzügyi forrás: Európai Közösség, ISPA támogatás
Kivitelező: BB 2007 Konzorcium

 

További információ:
Fazakas Orsolya
06 20 922 2308