JELENTÉS

a Budapest-Nyugati pu. – Esztergom vasútvonal I. ütem átépítéséről

A rekonstrukció I. ütemének finanszírozását Európai Uniós forrásból tervezzük megvalósítani, melyre a támogatási kérelem 2009. július 15-én benyújtásra került.

A kivitelezői munkák során az alábbi munkák elvégzése tervezett:

– az Északi Vasúti Duna-híd – Piliscsaba vonalszakasz átépítése, amelynek során a Szentendrei út és Pilisvörösvár között, valamint a Terranova térségében 2. vágány épül. Valamennyi állomás és megállóhely esetében kiépülnek a P+R parkolók és perontetők. A sebesség az Északi Vasúti Duna-híd – Solymár-Pemü megállóhely között felemelésre kerül 100 km/h sebességre. Az állomásépületek felújítása is megtörténik. Az állomási és nyíltvonali biztosítóberendezések is átépülnek, míg új megállóhely létesül a III. kerületben a Bécsi útnál, Solymár PEMÜ-nél, Pilisvörösváron a Mátyás Király útnál. Az átépítéssel a menetidő jelentősen lerövidül. A III. kerületben a Pomázi útnál, Solymáron a szennyvíztelepnél, valamint Pilisvörösváron a 10-es út kereszteződésénél különszintű közút – vasút átjáró létesül.

– a Piliscsaba – Esztergom vonalszakasz felújítása, amelynek során Piliscsaba – Dorog között átépül a vasúti pálya, Dorog – Esztergom között felújításra kerül. A sebesség a jelenlegi 60 km/h sebességről 70-100 km/h-ra növekszik.  Piliscsaba Magdolnavölgynél új megállóhely létesül, Piliscsév és Pilisjászfalu megállóhely átépítésre kerül, Leányvár, Dorog, Esztergom-Kertváros állomások részlegesen megújulnak. Magdolnavölgy kivételével minden állomáson és megállóhelyen (Esztergom állomáson is) P+R parkolók létesülnek, valamennyi peron esetében perontetőt építünk.    

 


Üdvözlettel,

Fazakas Orsolya
kommunikációs vezető
06 20 922 2308